När Copyswedes ärende mot den koreanska elektronikjätten Samsung togs upp i Solna tingsrätt tidigare i höstas innebar det en fällande dom mot Samsung. Sistnämnda har dock inga planer på att släppa ärendet utan motstånd, utan överklagar och tar ärendet vidare till Svea hovrätt.

Som bekant bygger den privata upphovsrättsorganisationen Copyswede sin affärsmodell på att kräva ut en avgift från tillverkare och återförsäljare som säljer digital lagring, då denna kan användas för privatkopiering av filmer och musik. Avgiftskravet grundas på den så kallade kassettbandsskatten, vilket som namnet antyder innebär en skatt som introducerades för en tid då en vanlig metod för att samla på sig musik var att spela in den från radio på kassettband och sedan dela med sig till vänner och familj.

Så ser inte riktigt musik- och filmkonsumtionen ut idag, men kassettskatten lever kvar och har använts av Copyswede för att dra flera stora aktörer till domstol. I oktober i år prövades Copyswedes anmälan mot Samsung i Solna tingsrätt, då sistnämnda vägrat redovisa hur många datorer och surfplattor med digital lagring som säljs i Sverige. Tingsrätten dömde till Copyswedes fördel.

”Vi tycker att det är viktigt att få det här ärendet avgjort i högre instans, och att ytterligare kasta fokus på vad som är en produkt särskilt ägnad för privatkopiering och inte. Det är oskäligt att privatpersoner som köper datorer eller surfplattor ska behöva betala en avgift för privatkopior trots att de flesta inte längre gör sådana”
– Jacob Birkeland.

Nu överklagar Samsung domen och vill istället ta ärendet längre, till Svea hovrätt. Företaget står nämligen fast vid att det är orimligt att alla lagringsenheter beskattas för att de ”kan” användas för privatkopiering, som trots allt är en metod för mediedelning som knappt förekommer idag.

När ärendet kommer prövas i hovrätten fortfarande oklart, men vi ser fram emot att höra mer om utgången. Samsung är inte de första som motsatt sig Copyswedes agerande, men är en av de få som faktiskt fortsätter överklaga i domstol.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MorkulAMD73bilianenStonkernFlyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst

Bara för att några delar med sig av media betyder det inte att alla gör det.
Är inte kollektiv bestraffning olagligt i Sverige?

Waxinator
Medlem
Waxinator

Jag känner inte till någon som delar med sig av musik och film till familj och vänner. Alla jag känner använder Spotify eller annan strömningstjänst som de betalar extra för. Copyswede är en blindtarm som förlorat sitt syfte men fortsätter kräva sin procent av all avföring som passerar förbi. Så försökte även SVT göra genom att via nyinsatt öppen Internet tjänst, avkräva alla med bildskärm en avgift för TV licens. Vi vet alla hur det slutade i högsta instans. Återbetalningar till mängder av mobiltelefon användare.

pege63
Gäst
pege63

Om du har köpt en CD skiva får du lova att kopiera den.
Jag vill se Copyswede redovisning där dom visar att deras pengar dom drar in går till upphovmakaren, show me the money!!!

Flyfisherman
Medlem

[quote name=”pege63″]Om du har köpt en CD skiva får du lova att kopiera den.
Jag vill se Copyswede redovisning där dom visar att deras pengar dom drar in går till upphovmakaren, show me the money!!![/quote]
Här är årsredovisningen samt fördelning av ersättningar. 188 Mkr. betalades ut 2014. Dessutom har dom ju omkostnader, administrativa kostnader, så totalt sett är det rejält mycket pengar dom håvar in.
[url]http://www.copyswede.se/om-copyswede/arsredovisning/[/url]

Och det är inte bara musiker och filmskapare som får pengar, dessutom konstnärer, tecknare, dramatikerförbundet och allsköns organisationer av vilka jag inte har ett dyft på mina lagringsenheter, likafullt måste jag betala till dessa. 🙁

Stonkern
Gäst
Stonkern

Så jag ska bestraffas för jag har möjlighet att kopiera filmer och musik detta är ju precis lika dumt som när radiotjänst vill att du ska betala tv avgift för surfplattor och datorer bara för att du har möjlighet att se på tv på dom.

bilianen
Gäst

Japp stonkern. Visst är det kul? Jag känner ingen som har laddat hem en enda film serie eller låt sen mp3 kom på 90 talet och internets uppkomst och det stavas det lagliga alternativen som vi betalar för, Spotify, HBO Nordic ViaPlay och Netflix och ja jag har alla dessa, har inget behov för att varken pirat eller privatkopiera något… Då borde alla betala för all möjligt som KAN hända med deras produkter. Bilar blir till potentiella bomber, Datorförsäljningar ska betala också till att man kan potentiellt bli/använda den för att hacka, så lätt några tusenlappar där för att öla… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Thomaseronum”]Bara för att några delar med sig av media betyder det inte att alla gör det. Är inte kollektiv bestraffning olagligt i Sverige?[/quote] Hela samhället är uppbyggt kring kollektiv bestraffning. Genom olika lagar.Jag trodde alla visste detta. Övervakning och mer olagligt allt. Snart kommer ett gå kort kanske. Annars har du inte rätt få gå i stan. Snart kommer alla bilar ha gps övervakning så du följer hastigheten. Väl överträdelse och du får straff skickat realtid. Kommer väl en tid till fängelset direkt. Sedan finns ju lagar som sexköplagen.Där sälja lagligt men köpa olagligt. Positiv särbehandling finns med. Jag… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Flyfisherman”]Här är årsredovisningen samt fördelning av ersättningar. 188 Mkr. betalades ut 2014. Dessutom har dom ju omkostnader, administrativa kostnader, så totalt sett är det rejält mycket pengar dom håvar in.[url]http://www.copyswede.se/om-copyswede/arsredovisning/[/url] Och det är inte bara musiker och filmskapare som får pengar, dessutom konstnärer, tecknare, dramatikerförbundet och allsköns organisationer av vilka jag inte har ett dyft på mina lagringsenheter, likafullt måste jag betala till dessa. :sad:[/quote] Tack för länken! Satt och läste igenom den och blev lite fundersam, filmbranschen får pengar från kassettersättningen. Hur går det till? Musik kan jag i teorin i alla fall förstå då det är lagligt… Läs hela »