För några veckor sedan blev en kampanj med ett telefonkoncept kallad Phonebloks uppmärksammad över sociala medier, där paradnumret var en telefon med utbytbara moduler. Nu tycks Google-ägda Motorola ha tagit till sig konceptet och presenterar modulära Project Ara på sin blogg.

När Phonebloks presenterades för några veckor sedan var man noga med att påpeka att det inte rörde sig om gräsrotsfinansiering som så många liknande projekt har använt sig av. Istället använde sig Phonebloks av plattformen thunderclap, där målet var att samla intresse och på så sätt dra till sig uppmärksamhet från större företag med kapacitet att eventuellt marknadsföra konceptet.

Målet med Phonebloks är en telefon där de olika komponenterna är modulära och monteras på en gemensam ram. Exempelvis blir skärmen en modul på telefonens framsida, och på baksidan kan man sedan montera en kameramodul, processor, internminne, batteri och lagring, och välja olika stora varianter av dessa beroende på vad man prioriterar. Tanken är att det ska leda till mindre elektronikavfall då hela enheten inte behöver bytas ut vid en uppgradering.

På sin blogg har nu Google-ägda Motorola visat upp konceptet Project Ara, som tagit till sig samma målsättning. I blogginlägget refererar man till Phonebloks och målet med den satsningen, och påpekar att man kommer arbeta tillsammans med personen bakom Phonebloks, Dave Hakkens.

ara1blogpost

We’ve been working on Project Ara for over a year. Recently, we met Dave Hakkens, the creator of Phonebloks. Turns out we share a common vision: to develop a phone platform that is modular, open, customizable, and made for the entire world.

Project Ara bygger likt Phonebloks-konceptet kring en ram, eller endoskelett, på vilken olika komponenter sedan monteras i form av moduler. Som exempel på dessa moduler nämner Motorola allt från skärmar eller fysiska tangentbord till systemprocessorer, batterier eller sensorer.

Motorola påpekar även att man vill att Ara ska vara en öppen plattform, där olika företag och användare kan komma på nya moduler att ansluta. Man kommer inom kort skicka ut inbjudningar till utvecklare för att börja ta fram moduler för projektet, och man kommer för ändamålet släppa ett MDK, eller Module Development Kit.

Mer information om Project Ara bör dyka upp inom de kommande månaderna, och vi inväntar med spänning att få se vad Motorola kan koka ihop med konceptet.

Källa: Motorola


Relaterade nyheter

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid