Reportage  Motorola Atrix presenterades redan i början av året under CES 2011 i Las Vegas men efter en lansering i amerika under första kvartalet har nu den ganska unika Android-telefonen kommit till Sverige. Den officiella lanseringen skedde idag på ett pressevent i Stockholm där Atrix presenterades tillsammans med sin tillhörande mediadocka samt tillbehöret, laptopdock.

Motorola Atrix ser ut som vilken smartphone som helst på håll men erbjuder funktionalitet som fortfarande idag är ganska unikt på marknaden. Telefonen i sig bygger på Nvidias dubbelkärniga Tegra 2 processor som tillsammans med 1GB arbetsminne och 16GB integrerat lagringsutrymme driver en 4 tum stor LCD-skärm. Skärmpanelen erbjuder en qHD-upplösning på 540 x 960 pixlar, om än med ett PenTile-baserat subpixelsystem.

Motorola avslöjade idag att Atrix kommer att börja säljas i Sverige från och med oktober månad och även om lanseringen kommer förhållandevis sent om vi tänker på att Atrix funnits på flera marknader sedan i april har Motorola gjort sitt ytterta för att krydda den svenska lanseringen. Tillverkaren har beslutat sig för att sälja telefonen i paket med sin specialutvecklade multimediadocka som kan kopplas in i din TV eller annan HDMI-utrustad bildvisare. Multimediadockan kommer förutom en HDMI-utgång även utrustad med tre USB-portar och ljudanslutning. På detta sätt kan Atrix-ägare förvandla sin telefon till ett mellanting av stationär mediaspelare och dator.

Multimediadocka medföljer

Multimediadockan startar automatiskt Motorolas webtop app som mer eller mindre är ett skrivbordsgränssnitt med en mer PC-lik miljö än telefonens vanliga Android-operativssystem. Genom att koppla in tangentbord och mus, USB eller bluetooth, kan man surfa på Internet genom en fullfjädrad version av Firefox, eller för den delen arbeta i en Windows 7-miljö genom molntjänsten Citrix. Multimediadockans medföljande fjärrkontroll kan även användas för att spela musik, filmer eller bläddra bland bilder direkt på TV:n från vardagsrumssoffan.

– Vi på Motorola ser att trådlös kommunikation snabbt utvecklas och blir en allt mer integrerad del i hur våra konsumenters lever och arbetar. Som en följd av detta ser vi att flera av de innovationer som Motorola utvecklar och lanserar på den nordiska marknaden faktiskt förändrar hur konsumenter lever sina liv, spel, arbetar, berättade Victoria McManus, Europeisk marknadschef på Motorola Mobility

atrix.specsdocka

Specifikationer Motorola Atrix
Mått (H x B x D) 117,8 x 63,5 x 11 mm
Vikt 135 gram
Skärmpanel LCD med Gorillaglas
Storlek och upplösning 4,0 tum, 540 x 960 pixlar
CPU Nvidia Tegra 2 (Cortex-A9 med dubbla kärnor)
CPU-frekvens 1,0 GHz
GPU GeForce ULV
RAM 1GB
Lagringsminne 16GB, möjlighet att utöka upp med 32GB microSD-kort
Batteri 1 930 mAh
Anslutningar microUSB, MHL A/V (Koppling till HDMI), microSD och 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation LTE/4G, 14,4 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 2.1 A2DP
Kamera Baksidan: 5MP med autofokus och LED-blixt
Framsidan: VGA
Sensorer Fingeravtrycksläsare
Accelerometer
Närhetssensor för automatisk avstängning
Gyroskopsensor
Operativsystem Android 2.3
Pris ~ 4 500 kronor

Bland specifikationerna ser vi förutom en hög upplösning även ett riktigt rejält tilltaget batteri på 1 930 mAh samt att telefonen uppdaterats till Android 2.3 Gingerbread sedan den amerikanska lanseringen.

Motorola Lapdock

Förutom den medföljande multimediadockan har Motorola även utvecklat sin lapdock som mer eller mindre är en bärbar dator med en skärm på 11,6 tum samt ett fullstort tangentbord och musplatta.  Lapdocken som Motorola kallar den är tillverkad i aluminium ocha har både ett slimmat format samt en vikt på endast 1 kg. Istället för en massa prestandakomponenter under huven hittar vi bara ett stort batteri och i bakkant av dockan finns så en anslutning för telefonen. Väl placerad i lapdocken kan vi arbeta med den bärbara ”Atrix-datorn” som vid en vanlig PC. Vi använder oss av samma hård- och mjukvara som i telefonen, men med det mer PC-liknande webtop-gränssnittet på en större skärm. Samtidigt som telefonen laddas av dockans egna batteri.

atrixFraser King från Motorola presenterar Lapdock med Atrix som bihang.

  • 11,6 tums skärm
  • 1 366 x 768 pixlars upplösning
  • 13 mm profil
  • 1,1 kg (Tillverkad i aluminium och plast)
  • 2 x USB 2.0
  • Stereohögtalare
  • 8 timmars extra batteritid

I väntan på färdiga testexemplar hade vi möjlighet att kika närmare på både Motorola Atrix och dess dockningsstationer under presseventet i Stockholm. Även om vi inte hade i närheten med tid för att skapa oss en ordentlig uppfattning om systemet var de första erfarenheterna mestadels positiva.

Webtop med PC-liknande arbetsmiljö

Motorola webtop drivs som en separat skrivbordsmiljö men är samtidigt kopplad till den mjukvara och det material som lagras på telefonen vid vanlig användning. Motorola menar att detta är ett sätt för användare att slippa datasynkronisering mellan telefon och exempelvis en separat bärbar dator, där Atrix kan ta på sig båda roller.

Nvidia Tegra 2 med sina dubbla 1,0 GHz kärnor gör ett bra jobb med att driva Motorola webtop, men samtidigt kunde vi känna att plattformen inte känns lika responsiv som en PC. Det handlar oftast om tiondelar av en sekund när vi öppnar en ny flik i FireFox, eller för den delen startar en ny applikation. Men vi känner fördröjningar som påverkar helhetskänslan vid användning.

Konvergens verkar vara Motorolas nya ledord och man satsar hårt på att binda samman olika produktområden där Atrix bara verkar vara början på en bredare satsning. Vi kommer att ge oss in i närkamp med Motorola Atrix och dess dockningsstationer framöver för att se hur långt på vägen man kommit redan idag.

atrix.webtop

Motorola Webtop låter dig använda din mobiltelefon i en mer PC-lik miljö.

atrixdock

Motorola Atrixs dockningsfunktionalitet kan jämföras med Eee Pad Transformer där ASUS kompletterat sin surfplatta med en batteriutrustad tangentbordsunderdel, men med Atrix har vi alltså även en separat skärm, av ganska förklarliga skäl. Detta gör samtidigt laptopdockan relativt dyr och även om vi ännu inte har några säkra prisuppgifter för svenska marknaden har den sålts på andra marknader för motsvarande 4 000 kronor inklusive moms, vilket får ses som ganska saftigt då Motorola Atrix med tillhörande multimediadock väntas få ett pris på runt 4 500 kronor inklusive moms.

DreamPark knyter Android-enheter till IPTV-tjänster

Motorola Mobility köpte tidigare i år upp svenska företaget DreamPark som arbetat med gränssnitt och mjukvara för Internetbaserade TV-tjänster. Under Motorola Mobilitys presskonferens som även avhandlade tillverkarens stationära TV-boxar fanns även Daniel Karlsson från DreamPark på plats och guidade oss genom företagets nya HD-gränssnitt som är helt webbaserat och kan användas på vilken stationär IPTV-box som helst, det enda som krävs är en webbläsare med stöd för HTML5 SVG. 

Gränssnittet som kan ses som en kraftigt dopad elektronisk programguide kan likt andra Internetanslutna mediaspelare möjlighet att stödja det mesta som kan strömmas genom en webbläsare.

Mest intressant i våra ögon var dock de demonstrationer som man gjorde tillsammans med Motorolas surfplatta Xoom och smartphonen Atrix. Surfplattan användes för att bläddra mellan olika filer och program i ett tilltalande grafiskt gränssnitt, medan Atrix användes som en fjärrkontroll för digitalboxen där man med hjälp av en styrkula på skärmen kunde navigera genom gränssnittet. Man arbetade även på att kunna strömma TV till de mobila enheterna, vilket skulle öppna nya dörrar för användare.

atrix.iptvDaniel Karlsson med DreamParks IPTV App på Motorola Xoom.

Applikationerna ska även fungera med vilka Android-enheter som helst, enda problemet är att DreamParks gränssnitt ännu inte finns ute hos några operatörer. Men då gränssnittet är webbaserat och kan användas på egentligen vilken ny digitalbox som helst kan det mycket väl komma att ändras.

Motorola Mobility än så länge opåverkade av Googles uppköp

En fråga som givetvis kom upp under presseventet var hur och om Motorola Mobility kommer att förändra sina planer och produkter efter att man blivit uppköpta av mjukvarujätten Google. Inte helt oväntat hade representanterna på plats ingen direkt detaljerad information att bjuda på i detta läge. Affären där Google köpte Motorolas mobila division för motsvarande 81 miljarder kronor skedde för endast två veckor sedan och som de flesta företag sträcker sig Motorolas nuvarande produktplaner ett par år framåt i tiden.

Vi kan nog vara ganska säkra på att vi får se förändringar i Motorola Mobilitys verksamhet tidigare än så, men i dagsläget är det alltså än så länge oklart hur dessa kommer ta form.

Motorola satsar på den nordiska marknaden

Den kanske bästa nyheten under dagens pressevent var i övrigt det faktum att Motorola satsar både mänskliga och ekonomiska resurser på att få bättre genomslag på den mobila marknaden i Norden. Bland annat genom att baka in ett bredare språkstöd i sin grundutveckling. Målet är att smartphones och surfplattor slutligen ska kunna lanseras även på den svenska marknaden kort efter, eller samtidigt som företagets idag prioriterade marknader. Hur snabbt denna övergång kommer gå kunde man inte svara på, men troligtvis försöker man höja tempot kort efter att Motorola Atrix dyker upp i svenska butiker under oktober månad.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob Hugosson-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Ser mycket intressant ut, tyvärr så är väl supporten för OS:et tveksamt. 🙁

Men inte helt olikt det jag spår för windows 8 telefoner framöver. En telefon med windows 8 som man kan koppla till en lapdock eller trådlöst ansluta till TV och tangentbord. Farväl PC-klumpen i mångas hem.

Undrar hur de kan få lapdocken så dyr bara, delarna kan inte kosta mer än 1000:-. Det är bara en LCD, ett batteri och ett tangentbord ju. Inget moderkort, processor, ram eller HDD.

Jacob Hugosson
Medlem

Det är en sån här lösning ja tror är framtiden för datorer i helhet. Bär omkring med din dator i fickan och plugga in den i en dockningsstation vid behov.