MSI och Sapphire är de senaste aktörerna att hoppa på AMD:s Fusion-tåg genom att lansera moderkort med integrerade AMD E-350 APU-kretsar. Båda tillverkarna satsar på Mini-ITX formatet men funktionaliteten och designen skiljer dem en del åt, bland annat valet av minnesteknik och kylning.

MSI E350IA-E45 satsar på idel desktopkomponenter och förutom den integrerade E-350 APU-kretsen med dubbla 1,6 GHz Bobcat-kärnor och en Radeon HD 6310 GPU så hittar vi bland annat dubbla DDR3-1333 platser, en ensam PCIe x16 plats (x4 bandbredd), 4 st. SATA 6,0 Gbps kontakter samt två stycken USB 3.0 anslutningar.

msifusion

Moderkortets kylning är en kubliknande lösning med en liten 40mm fläkt i mitten, dess stora massa bör göra kylningen effektiv även vid låga fläktvarvtal. Kretskortet har en brunsvart färg och ska börja skeppas de närmaste veckorna.

Sapphire Pure White Fusion E350M1W mäter precis som sin konkurrent 17x17cm med sin Mini-ITX formfaktor. Men Sapphire har valt att breda ut sig lite mer på kretskortet och använder sig av mindre utrymmeskrävande SO-DIMM minnesplatser. Detta har istället gjort plats för en extra mini PCI-Express x1 port som får sällskap av en fullstor PCIe x16 plats (x4 bandbredd).

sapp

Moderkortet har stöd för bland annat Bluetooth, Gigabit ethernet, 5 st. SATA 6,0 Gbps portar samt 2 st. USB 3.0 portar. Kylaren är en betydligt mindre modell än den vi ser på MSI:s moderkort men bör räcka gott och väl för att kyla den strömsnåla E-350 APU-kretsen.

För att nyttja den integrerade grafikkretsen har både tillverkarna försett sina moderkort med HDMI, DVI och VGA-utgångar. Det finns även stöd för analogt 7.1 ljud.

Priser och tillgänglighet är ännu inte avslöjade.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Snowman89Jacob HugossonctrlflopperAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Jag hoppas verkligen att dessa små fläktar är tysta, med det borde väl inte vara några problem då det inte är så mycket att kyla.

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”this”]Jag hoppas verkligen att dessa små fläktar är tysta, med det borde väl inte vara några problem då det inte är så mycket att kyla.[/quote]
Jag får också lite rysningar när man ser de där fläktarna. Senast man använda liknande var på gamla grafikkort på GeForce 2-tiden, de lät inte roligt efter ett tag. 🙂
Men t.ex. MSIs kylare lär fungera bra närmast passivt om man har hyfsat luftflöde i chassit.[/quote]

går alltid att modda.
jäkla intresse för dessa små kort.

ctrl
Gäst
ctrl

Kan undra om det är någon standardiserad hålbild. T.ex. Chipset storlek eller så. För då kan man oftast lättare hitta en annan fläns med hål som passar.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”ctrl”]Kan undra om det är någon standardiserad hålbild. T.ex. Chipset storlek eller så. För då kan man oftast lättare hitta en annan fläns med hål som passar.[/quote]
Många av de chipset-kylare man köper går att montera på vilket moderkort som helst då fästet går att vrida och vända på lite som man vill…

Tycker verkligen inte om de små fläktarna MSI, Sapphire och Gigabyte valt men ett enkelt motstånd eller mjukvara borde fixa de problemet. Borde gå att sänka utan problem för överhettning.

Emil Wadell
Medlem

[quote name=”this”]Jag hoppas verkligen att dessa små fläktar är tysta, med det borde väl inte vara några problem då det inte är så mycket att kyla.[/quote]
Tyvärr brukar de väsnas en del.. Asus kommer dock släppa ett mitx kort också som är passivt kylt samt med blåtand och wifi 🙂