MSI tar det säkra före det osäkra och avslöjar nu att man i alla deras Intel Z68-moderkort kommer att stödja grafikväxlingstekniken Virtu från LucidLogix. NVIDIA har som bekant kommit en bra bit på vägen med sin egen Synergy-teknik och AMD jobbar också på en egen lösning. Men genom Virtu försäkrar sig MSI om att alla kombinationer fungerar tillsammans med Sandy Bridge.

Virtu har tidigare behandlat här på NordicHardware och tanken bakom tekniken är att datorer helt sömlöst ska kunna växla mellan sina inbyggda grafikkretsar och diskreta PCI Express-grafikkort. Detta för att nå maximal prestanda när så behövs, lägsta strömförbrukning när maximal 3D-prestanda inte är nödvändigt samt nyttja all funktionalitet i både de integrerade och de diskreta grafikkretsarna, inte minst Intel QuickSync.

LucidLogix som utvecklat Virtu kräver licenspengar för varje sålt moderkort som stödjer tekniken och detta blir en smärre merkostnad för konsumenten på uppskattningsvis 50 till 100 kronor. Licensavgifterna för Virtu sägs sjunka vid större volymer och det är därför inte helt oväntat att MSI nu satsar fullt ut på tekniken i sina tre Intel Z68-modeller.

Lucid_Virtu

MSI har sedan tidigare ett tätt samarbete med LucidLogix, då med deras multi-GPU-teknik Hydra och är en ganska logisk partner när nu Virtu rullar ut på marknaden. MSI nämner tre olika moderkortsmodeller baserade på den nya styrkretsen Z68 och det är ATX-moderkorten Z68A-GD80 och Z68A-GD65 samt Micro-ATX kortet Z68MA-ED55.

z68a-gd80

Lanseringen av Intel Z68-plattformen väntas ske mellan den 8:e och 14:e maj.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid