Asus och Gigabyte har länge varit de två ledande tillverkarna på moderkortsmarknaden och under 2012 stod de båda tillverkarna för 51,3 procent av den totala moderkortsförsäljningen med sammanlagt 41 miljoner sålda kort. I Kina stod de två giganterna för över 60 procent av marknaden.

Asus är fortfarande världens största moderkortstillverkare med 22 miljoner sålda kort under 2012, men Gigabyte tar sig in på en hedersvärd andraplats med totalt 19 miljoner sålda moderkort. Under fjolåret såldes det totalt 80 miljoner moderkort världen över vilket ger de två taiwanesiska tillverkarna över 50 procent av den totala marknaden.

På en tredjeplats hittar vi konkurrenten Asrock med 7,7 miljoner skeppade moderkort och MSI på en fjärdeplats med 5 miljoner.

Noterbart är också att den kinesiska marknaden stod för 35 procent av den totala moderkortsförsäljningen under 2012 med sammanlagt 28 miljoner sålda kort i retailsegmentet. Asus stod för 9 miljoner av dessa medan Gigabyte stod för 8 miljoner.

En intressant utveckling är också att Intel som tidigare sålt runt 5 miljoner moderkort per år nu dragit sig ur desktopmarknaden och frigjort en stor marknadsandel till de närmaste konkurrenterna. De som främst väntas dra nytta av detta är Asus, Gigabyte, Asrock och ECS som kommer att täcka upp för Intels ODM-tillverkning.

Källa: DigiTimes


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Tobias af SkåneWingmanRattlepieceViking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Asus är nr.1 för min del och lär inte testa nåt annat märke någon mer gång. Blev besviken på Gigabyte kortet jag köpte. Har haft ett MSI på socket 939 tiden som var skapligt ostabilt när jag hade minnen i alla slottarna

Christoffer Friberg
Medlem
Christoffer Friberg

Har haft ASRock nu i två år. Helt fantastiskt moderkort! Smidigt UEFI och bootar snabbt.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Ursäkta min okunskap men gäller det här alla moderkort? Även i datorer som säljs av HP/LENOVO/DELL etc etc…?

Tobias af Skåne
Gäst
Tobias af Skåne

Jag har ett MSI Z68A-GD55 samt ett Asus E35I-I Deluxe (AMD E350 APU) och jag är mest nöjd med MSI, sjukt många inställningar. Den lilla APU-burken funkar bra den också. Fina leksaker. Det blir MSI eller kanske Asus nästa gång. 8) Åh! Jag kör UEFI, AHCI, GPT rakt igenom på båda maskinerna och MSI känns bäst när det gäller UEFI-biten.MSI har levererat Intel Rapid Start nu i efterhand och Intels S4 fungerar utmärkt på Z68, trotts att det officiellt är 7-serien som marknadsförs. I marknadsföringen framhävs kravet på 7-seriechipset men det funkar fint för mig. MSI satsar på kvalité verkar… Läs hela »