AMD:s lanseringen av deras nya processorarkitektur Bulldozer ligger inte alls långt borta nu, och flera tillverkare har redan dragit igång kriget om vem som har bäst stöd för den nya processorn i sina AM3-moderkort med en BIOS-uppdatering, medan andra väljer att släppa moderkort med den nya AM3+-standarden från AMD. ASRock är en av de som satsar fullt ut på AM3+ och har information och dela med sig av om den nya sockeln från AMD.

De största förbättringarna i sockeln ASRock pratar om kommer inte ifrån en ny styrkrets utan mer från att AMD optimerat och förbättrat designen i sin AM3-socket och skapat AM3+. Fast enligt källor till NordicHardware ska även den nya 9-serien styrkretsar ha ett finger i spelet. AM3+ kommer med optimalt stöd för deras kommande Bulldozer-arkitektur samt är kompatibel med samtliga AM3-processor från Athlon II och Phenom II-familjen.

ASRock_AM3plusaVad exakt dessa förbättringar med AM3+ är har ännu varit oklart och det flesta har varit spekulationer och rykten. Men nu släpper ASRock den data de har om AM3+ i ett pressmeddelande där de jämför AM3+ direkt mot AM3. Det första är att hålen i sockeln har blivit 0.06mm bredare på diametern vilket ska minska antalet processorer som råkar ut för att få sina pinnar böjda.

Kommunikationen mellan processor och strömreglaget har förbättrats och har nu en frekvens på 3.4MHz, till skillnad från AM3-sockeln där man i dagsläget ligger på 0.4MHz. Det här gör att processorn effektivt kan gå ner i strömsparläge, eller öka frekvenserna med AMD Turbo Core 2.0 snabbare än tidigare.

I samband med snabbare kommunikation mellan processorn och strömreglaget ska även AM3+ ha ett högre krav på strömförsörjningen än tidigare. Detta kommer resultera med upp till 11.8% lägre strömförbrukning, 22% stabilare Vcore och öka mängden ström man kan mata in i processorn från 110A till 145A som är en ökning på 32%.

Den sista förändringen ASRock nämner är en ny monteringsdetalj på AM3+ som ser ut att vara en innovation av ASRock som inte gäller alla andra tillverkare. Den här håller kompatibiliteten med AM3 och därmed kommer gamla AM2/AM2+ och AM3-kylare att kunna monteras precis som vanligt på AM3+. Men det man gjort är i princip att ta bort den onödiga ramen, så använder man sig av kylaren man får med tillsammans med en AMD-processor kommer luften att kunna sprida ut sig mer effektivt över de komponenter som ligger runt CPU-sockeln.

ASRock_AM3plusb

Samtliga förbättringar förutom den sistnämnda är gemensamt med andra tillverkare och är alltså de specifikationer AMD har satt tillsammans med AM3+-sockeln. Det här förklarar varför AMD inte velat ge till känna något stöd för Bulldozer i äldre AM3-moderkort utan valt att låta tillverkarna sköta det själva.

ASRock har redan samtliga AM3+-modeller lanserade, men dessa har även AMD:s äldre styrkretsar från 8-serien och troligen kommer de nya styrkretsarna i 9-serien att lanseras tillsammans med AMD Bulldozer som i dagsläget sägs vara någon gång under juni-månad.

Lista på ASRock AM3+-moderkort:

  • ASRock 890FX Deluxe5
  • ASRock 890GX Extreme4 R2.0
  • ASRock 890GX Pro3
  • ASRock 890GM Pro3 R2.0
  • ASRock 880GMH/U3S3
  • ASRock 880GM Pro3 R2.0
  • ASRock 880G Pro3
  • ASRock Extreme3 R2.0
  • ASRock 870iCafe R2.0

Källa: ASRock

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Boris-dlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Fint, men har svårt att tro att den lilla ramen skulle göra nån skillnad 🙂

-Boris-
Medlem
-Boris-

Som väntat en hel del mer utrymme för Turbo Core 2.0. Svalare och snabbare med AM3+ med andra ord? 🙂