Komponenttillverkningen i Japan har som bekant fått sig en rejäl törn efter den förrödande jordbävningen i mars. Nu kommer uppgifter som säger att vi kan komma att se en ny prisökning på moderkort efter att komponentbristen tar ut sin rätt i mitten av april. Något som väntas öka moderkortspriserna med mellan 3-8% under maj månad.

Flera komponenttillverkare i Japan ådrog sig skador på tillverkningsfabriker under jordbävningen och de senaste veckorna har Japans blödande kärnkraftsverk tvingat landet till strömrationering vilket också sägs slagit hårt mot tillverkarna. Något som när lagren börjar tömmas ser ut att orsaka betydande komponentbrist på flera håll.

Exakt vilka komponenter som är det största problemet är oklart, men bland annat kondensatortillverkaren Nippon Chem-Con är en av de tillverkare som tillfälligt fick stoppa sin tillverkning. Tidigare har man förlitat sig på de stora komponentlager man haft till förfogande men med en utdragen strömbrist verkar tillverkarna inte lyckats komma ifatt efterfrågan.

Källa: DigiTimes

 

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MassorJacob HugossonAmiDonc Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Fy bövelen….

Jacob Hugosson
Medlem

Hoppas företag lär sig att inte lägga alla ägg i en korg så inget liknande inträffar igen. Att man är helt beroende av Japan för vissa komponenter är kan inte beskrivas med annat än ett ord, dåligt.

Kopparpriset har väl ökat något enormt dessutom så kan vi vänta oss högre prisökningar än dessa?

Mats
Medlem
Mats

[quote name=”smartidiot89″]
Kopparpriset har väl ökat något enormt dessutom så kan vi vänta oss högre prisökningar än dessa?[/quote]

Kopparpriset kan ju inte påverka så vansinnigt mycket. Det är högt men det rör sig bara om koppar för kanske några tior i ett moderkort. 9400 dollar/ton just nu så 60kr/kilot… så en ökning på tex 20% på kopparpriset blir några kronor på ett moderkort.