Apples nya bärbara dator må vara en av branschens minsta, lättaste och tunnaste. Men hur liten är egentligen den nya datorns moderkort? Enligt Apple är kortet två tredjedelar så stort som Macbook Air:s moderkort och enligt nya beräkningar är det till och med mindre än Raspberry Pi, den billiga datorn som är känd för sin storlek.

Apple Macbook blir namnet på Apples första fläktlösa dator. Produkten drivs av Intel:s Core M-chipset som gör det möjligt för Apple att bygga en bärbar dator som är betydligt tunnare och lättare än tidigare modeller. Enligt det amerikanska företaget är moderkortets kompakta design en av de stora anledningarna till att datorn kunnat göras så liten som den är. Alla datorns viktiga komponenter sitter på ett moderkort som säg vara två tredjedelar så stort som moderkortet i Macbook Air. Detta betyder bland annat att datorns hela moderkort är mindre än en Raspberry Pi. Den lilla och billiga datorn har visserligen alla sina portar byggda direkt på sitt moderkort men en jämförelse mellan de två är ändå intressant. Enligt uppskattningar hämtade från Apples presentation är det nya moderkortet i Macbook drygt sex procent mindre än Raspberry Pi. Apples moderkort är visserligen längre än Raspberry Pi men är också betydligt smalare.

Macbook_vs_raspberry_pi_2

Nej, en jämförelse mellan en bärbar dator som kostar 14 500 kronor och en Raspberry Pi som kostar 300 kronor, är knappast en rättvis jämförelse. Det är ändå intressant att se hur Apple har lyckats få plats med en relativt kraftfull processor, upp till 512 gigabyte lagringsutrymme och 8 gigabyte arbetsminne på ett så litet utrymme. Att jämföra Apples moderkort med en av världens mest populära dator är ett bra sätt att skapa en förståelse för hur litet kortet verkligen är.

Relaterade artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
mic weBjörn___UT_lolSven Tobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Datorn är grymt läcker och Apple har gjort mycket innovativt med den.
Men även som Apple-fanboy så tycker jag mycket cred ska gå till intel.

Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

[quote name=”Json_81″]Datorn är grymt läcker och Apple har gjort mycket innovativt med den.
Men även som Apple-fanboy så tycker jag mycket cred ska gå till intel.[/quote]

Att du stolt säger dig vara en Apple-fanboy känns hyffsat tragiskt, men grattis till dig om du inte blir röd om kinderna 😀

Personligen skulle jag även vilja se hur kokurrenternas innandömen ser ut.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Sven Tobak”][quote name=”Json_81″]Datorn är grymt läcker och Apple har gjort mycket innovativt med den.
Men även som Apple-fanboy så tycker jag mycket cred ska gå till intel.[/quote]

Att du stolt säger dig vara en Apple-fanboy känns hyffsat tragiskt, men grattis till dig om du inte blir röd om kinderna 😀

Personligen skulle jag även vilja se hur kokurrenternas innandömen ser ut.[/quote]

Håller med, varför jämföra äpplen och päron? Tycker Lenovo Yoga 3 Pro är snäppet vassare, tunnare, mer input/output samt att du kan snurra runt skärmen 360 grader. Sen kanske Macbook har bättre tangentbord, men det vet jag inget om.

Björn___
Gäst
Björn___

https://www.youtube.com/watch?v=KHZ8ek-6ccc

Lite härlig satir som iaf fick mig att dra på smilbanden.

mic we
Gäst
mic we

Apple tar mark från PC igen 😆 😆 😆