Att det finns en digitalkameramodul integrerad i dagens mobiltelefoner är mer regel än undantag. Tyvärr är det lätt att bli lurad av kameramodulernas funktion där bristfällig bildkvalité ofta är ett problem.
Men det faktum att kamerafunktionen inte är det primära i en mobiltelefon, för de flesta i alla fall, är detta en brist många har överseende med.


De två modultyper som används i dagens mobiltelefoner är CMOS och CCD. Den förstnämnda är den billigare varianten och är även enklare att implementera i telefonerna pga. sin storlek. Bildkvalitén är dock inte den bästa och här är det CCD som har övertaget.
Det är väldigt få mobiltelefoner på den europeiska marknaden som använder sig av de effektivare CCD-sensorerna men en populär modell som nyttjar CCD är Sony Ericssons S700-telefon.


Tyvärr verkar det som att CMOS modulerna vinner allt mer mark på marknaden, allt enligt en rapport från det japanska företaget Techno Systems Research.
Under 2007 beräknar man att det kommer att säljas fler CMOS sensorer än CCD sensorer, mycket för att möta den stora efterfrågan på mobiltelefonsmarknaden.
Bildsensorer av CMOS och CCD-typ används i mer än bara mobiltelefoner men telefonmarknaden har verkligen fått ett lyft sedan kameramodulernas intåg på marknaden.


Om TSRs uppgifter stämmer verkar dock pris och produktionsmöjligheter gå före bildkvalité i detta fall. Förhoppningsvis kommer man dock fortsätta utveckla CMOS modulerna för att krympa avståndet till CCD rent kvalitémässigt.


Källa: DigiTimes

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid