Mobila grafikkretsar har under flera år tappat marknadsandelar och med både Intel och AMD som satsar på processorer med integrerad grafikdel har det sett ännu mörkare ut. Men nya siffror säger att marknaden för mobila grafikkretsar faktiskt ökat.

AMD och NVIDIA har båda gjort stora framsteg och knutit många avtal med datortillverkare för sina mobila grafikkretsar. Grafikkretsar direkt integrerade i processorer eller styrkretsar står fortfarande för merparten av lösningarna på den mobila marknaden men än så länge finns det gott om intresse för kraftfullare lösningar även på den mobila marknaden.

AMD har här gjort störst framsteg med sina Mobility Radeon HD 5000 serie som med effektiv 40nm arkitektur och hög prestanda fått många intressenter. AMD sägs idag skeppa hälften av alla mobila grafikkretsar (integrerade lösningar inte inräknade) och då NVIDIAs Fermi-arkitektur lider av värme och strömförbrukningsproblem kan marknadsandelarna komma att öka.

I diagrammet ovan ser vi hur förhållandet mellan integrerade och externa mobila grafikkretsar förändrats ett par procentenheter där nu de mobila grafikkretsarna uppgår till över 30%. Men som tidigare nämnt är det tveksamt om trenden står i sig när nästa generations APU-processorer ger sig in på marknaden.

Källa: X-bit Labs

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid