Tjeckiens första dömda mjukvarupirat har fått en villkorlig dom men hotas nu med en avgift på motsvarande knappt två miljoner kronor. I en unik överenskommelse har mannen gått med på att vara huvudkaraktären i en tjeckisk antipiratvideo som måste visas minst 200 000 gånger för att han ska bli av med stora delar av avgiften.

Att sprida piratkopierad mjukvara utan tillåtelse kan få grava konsekvenser för personer som faktiskt blir åtalade. I Tjeckien har en man nyligen blivit landets första person att dömmas för illegal piratkopiering av mjukvara. Mannen ska bland annat ha delat kopior av Windows 7 och Windows 8 på Internet. Business Software Alliance som representerar företag så som Microsoft, HBO, Sony Music och Twentieth Century Fox upptäckte mannens verksamhet och drog honom till rätten där han mottog en tvåårig villkorlig dom.

Knappt två miljoner kronor

Business Software Alliance var inte helt nöjda med domen och ville också ha en ekonomisk ersättning för den skada som mannen ska ha åstadkommit genom sin fildelning. Enligt organisationen ska mannen ha åstadkommit skada motsvarande 373 000 dollar, varav 223 000 dollar krävs av Microsoft. De två parterna kom överens om summoprna utanför rättssalen och enligt de två parternas unika avtal måste mannen betala hela avgiften eller vara med i en antipiratvideo som måste få minst 200 000 visningar. Om videon som mannen är med i kommer över 200 000 visningar sägs Business Software Alliance nöja sig med att mannen betalar så stor del av avgiften som han kan. Med tanke på att den fulla avgiften motsvarar knappt två miljoner kronor skulle det sannolikt vara svårt för mannen att lyckas betala tillbaka hela skulden under sin livstid, om han skulle få ett sådant krav.

Har snart nått sitt mål

Videon som mannen är med i släpptes på Youtube i måndags och har i skrivande stund snart nått 150 000 visningar. I videon sägs mannen berätta om sin fildelning och konsekvenserna av den. Videon är professionellt filmad i dramatiska scener med dramatisk bakgrundsmusik.

Vi har lite svårt att förstå vad som sägs i videon men på kampanjens hemsida, mojepiratstvi.cz, berättar mannen:

“Jag var tvungen att starta denna hemsidan eftersom jag delade piratkopierad mjukvara i åtta år och de fick tag på mig. Jag visste inte att jag gjorde något fel. Jag trodde inte att det skadade de stora företagen. Jag gjorde det inte ens för pengar. Jag gjorde det för skojs skull. Jag kände att jag betydde något på warezscenen. Jag var övertygad om att jag var för liten för att någon skulle ta mig. Men till slut fick de tag på mig. Till och med för mig, kom utredarna till jobbet”, skriver mannen (översatt från tjeckiska).

Källa: Torrentfreak, Mojepiratstvi

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0RLoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LoppanH
Medlem
LoppanH

460000 visningar nu 😮

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Nu går det att aktivera subtitles på videon.