Kroppsburen teknik behöver inte bara innebära smarta klockor – ett nytt projekt från MIT och Microsoft sätter istället tekniken direkt på huden.

Duoskin är ett forskningsprojekt framtaget på MIT i samarbete med Microsoft, tänkt att väva in modern teknik i vardagen som ett komplement till smycken och kläder. Projektet har mynnat ut i tre typer av smarta tillfälliga ”tatueringar”, som dels fungerar som utsmyckning men som även kan interagera med din teknik.

Tatueringarna har en grund som fungerar som vanliga tillfälliga tatueringar, och ovanpå ligger sedan ett elektriskt ledande lager, exempelvis i bladguld. Den första, och enklaste, versionen av Duoskin känner av skillnaden i elektrisk ledning när du rör vid ytan med ett finger, och kan användas exempelvis för att styra din dator eller mobiltelefon. Du kan till exempel styra din musik, svara på samtal eller navigera på hemsidor via en tatuering på underarmen.

Bildskärmar och NFC-taggar på huden

Två andra, lite mer avancerade typer av tatueringar kan istället visa eller lagra information direkt på huden. Dels kan en variant av Duoskin dynamiskt byta färg, exempelvis beroende på din kroppstemperatur eller via signaler från en dator eller telefon, ungefär som en bildskärm. Ytterligare en variant kan istället lagra NFC-data, och programmeras med allt från webblänkar till krypteringsnycklar.

Det här är inte den första tekniken av sitt slag, och teknik direkt på huden har presenterats i flera olika former de senaste åren. Forskarna bakom Duoskin menar att just den här tekniken är förhållandevis billig och enkel att producera, och att målet är att den ska vara tillräckligt attraktiv estetiskt för att konsumenter ska vilja använda den till vardags som utsmyckning. Vad som däremot inte tas upp är detaljer som strömförsörjning och exakt hur tatueringarna kommer kopplas till annan teknik.

När eller om Duoskin kommer ut på marknaden kommersiellt är oklart, men om tekniken är så pass billig och enkel som utlovats så ligger fungerande elektroniska tatueringar som kan köpas i butik kanske inte långt bort i tiden – om det finns en efterfrågan.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid