Som ett forskningsprojekt med målet att reducera mängden trafik som behövs i en processor har forskare på MIT i Massachusetts, USA, konstruerat en processor med 110 kärnor, som enligt forskarna har kunnat reducera trafikmängden upp till 14 gånger.

En modern processor är en komplicerad konstruktion, inte minst modeller med mer än en kärna. För att processorn ska kunna dra nytta av alla resurser behöver data flyttas frekvent mellan kärnor, cache och kontroller, vilket i längden bidrar till en stor del av processorns strömförbrukning och värmeutveckling.

Forskare på det amerikanska forskningsinstitutet MIT har arbetat med att minska datamigreringen i moderna processorer. Som projekt inom det arbetet har man nu framställt en processor. kallad Execution Migration Machine, med inte mindre än 110 processorkärnor. Det är dock inte bara antalet processorkärnor som är paradnumret i processorn, som beskrivs som en centralprocessor för generell användning snarare än en accelerator som exempelvis en grafikprocessor.

De 110 kärnorna använder sig av en delad minnespool snarare än ett traditionellt cacheminne, som enligt forskarna bidrar markant till att minska datatrafiken inom processorn. Den kan även förutse sin egen kommande datatrafik och anpassa sig därefter för att minska antalet cykler som krävs för processer och datamigrering. Totalt ska datatrafiken på kretsen vara reducerad med 14 gånger.

EMM_layout

Upplägget hos Execution Migration Machine. Bild: ”The Execution Migration Machine”, MIT, se källa.

Kretsen mäter in på 10 x 10 millimeter och är tillverkad med 45 nanometers tillverkningsteknik och med en egenutvecklad arkitektur där kärnorna är arrangerade i en kvadratisk formation.

“It’s not the kind of thing you buy for Christmas.”
– Mieszko Lis, doktorand på MIT

Värt att notera är att det inte rör sig om en kommersiell processor, utan Execution Migration Machine är tänkt som ett forskningsverktyg och en demonstration på att tekniken fungerar. Tanken är att de tekniker och lösningar som använts för att konstruera processorn ska kunna användas även i kommersiella processorer längre fram, och hävdas kunna reducera strömförbrukningen och värmeutvecklingen för såväl stationära som mobila processorer.

Källa: ”The Execution Migration Machine”, Mieszko Lis och Kuen Sup Shim med flera, MIT.
Via: PC World


Relaterade nyheter

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
OrigotriDaveRK Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Origo
Medlem
Origo

Är det inte detta som HSA syftar mot fast mellan CPU och GPU?

RK
Gäst
RK

Kan arkitekturen möjligtvis ha likheter med den som presenterades av en forskare vid Intel, vid tidpunkten även doktorand i Linköping, för ett antal år sedan? Se http://liu.diva-portal.org/smash/get/diva2:17857/FULLTEXT01

triDave
Gäst

Fast de är ju knappast först med det, GK110 var väl det? 🙂 Ja ja lång på energi kanske inte var så kul…

Origo
Medlem
Origo

Förlåt mig men jag förstår inte vad likheterna mellan ”Execution Migration Machine” och GK110 är, kan du förtydliga vad du menar?

Det jag funderade över i min tidigare post är stycket
[quote]. Den kan även förutse sin egen kommande datatrafik och anpassa sig därefter för att minska antalet cykler som krävs för processer och datamigrering.[/quote]

Är inte det liknande den teknik som HSA använder sig av när den delar samma minne mellan GPU och CPU?