Många av oss minns fortfarande Googles initiativ Google TV, som siktade lite för högt i Googles försök att få ett fotfäste på marknaden för smarta TV-apparater. Men Google tänker inte ge upp, utan verkar istället arbeta på det enklare och mer strömlinjeformade Android TV.

Google gav många löften med Google TV, om allt från pekskärmar till inbyggda webbkameror, som även visade sig vara funktioner som de flesta inte hade någon nytta av i en TV. Den största målgruppen är de som helt enkelt vill ha en prisvärd, stor skärm för att konsumera media, och det är här Google istället hoppas på Android TV – ett operativsystem för TV-apparater som dykt upp i dokument som The Verge kommit över.

android_tv_content

Medan Google TV var baserat på Android-kärnan så är Android TV tänkt att vara en mer direkt portning. Gränssnittet är enkelt och inte skiljer sig inte vidare mycket från de flesta typerna av mediaspelare idag – på hemskärmen syns en uppsättning rutor, där var och en hanterar en tjänst, en film, ett spel eller dylikt. Högst upp på hemskärmen finns en universell sökruta som söker både lokalt och på internet. Dels kommer TV:n kunna styras med en enkel fjärrkontroll, och dels med röstkommandon.

Tanken är att Google ska förmedla simplicitet både till utvecklare och TV-tillverkare, istället för att sikta för högt som man gjorde med Google TV. Det ska vara enkelt att implementera Android TV, som helt enkelt ska kunna ses som ett smidigt operativsystem för TV-apparater, med enkel mediakonsumption som en morot. Utvecklare kommer ha möjligheten att utveckla mer avancerade applikationer till plattformen, men i början kommer fokus ligga på simplicitet.

android_tv_services

Flera populära tjänster är redan bekräftade att finnas tillgänliga till Android TV, då deras respektive applikationer trots allt redan finns till Android för surfplattor och smartphones. Bland dessa hittar vi bland annat Netflix, Hulu, Vevo och Pandora, utöver Googles egna tjänster Play Movies & TV, Music och Youtube.

Sammanfattningsvis tycks Google allt annat än gett upp förhoppningen om att överta vardagsrummet, och den nuvarande HDMI-dongeln Chromecast är ett exempel på detta. Det enklare, och till synes gratis operativsystemet Android TV kan möjligen locka TV-tillverkare mer än det mer komplicerade Google TV-initiativet gjorde, på samma sätt som telefontillverkare till så stor grad tagit till sig Android i mobil variant.

I och med att Google fortfarande inte officiellt har bekräftat arbetet på Android TV så får vi givetvis ta informationen med en viss nypa salt. Vi vet inte heller någonting om när vi faktiskt kommer få Android TV på marknaden.

Källa: The Verge


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid