Miljöpartiet publicerar nu ett pressmeddelande där man förtydligar de uppgifter som presenterades i den kulturpolitiska rapport som bland annat talade om bredbandsskatt för att finansiera kultursatsningar i samhället. I pressmeddelande klargör Miljöpartiet att rapporten tagits fram av en självständig arbetsgrupp och ännu inte är en del av partiets politiska linje.

Miljöpartiets arbetsgrupp som presenterade rapporten ska bestå av både miljöpartister och partipolitiskt obundna kulturarbetare. Arbetsgruppens uppdrag har varit att fritt ta fram förslag som skulle användas som grund för en vidare diskussion om utvecklingen av partiets kulturpolitik. Rapporten som nyligen lämnats in till partistyrelsen har inte analyserats färdigt och i pressmeddelandet förtydligar Jon Karlfeldt, Partistyrelsens sammankallande och civilingenjör, att styrelsen ännu inte tagit ställning till förslagen.

Läs även: Miljöpartiet föreslår skatt på bredband – ”Förbluffande dumt” säger Centerpartiet

Bland förslagen hade arbetsgruppen tagit upp flera satsningar på kultur som skulle finansieras av höjda skatter, bland annat med ett förslag på bredbandsskatt. Något Centerpartiets Anders Åkesson kallade ”förbluffande dumt”.

I sitt uttalande skriver Miljöpartiet att man samtidigt välkomnar den idédebatt som förslagen väckt och menar att kulturfrågor är viktiga att diskutera, varför denna arbetsgrupp också tillsattes.

Hela uttalandet går att läsa i sin helhet här nedan;

FÖRTYDLIGANDE OM KULTURPOLITISKA RAPPORTEN

Vi har uppmärksammats på att det finns en del frågetecken kring de förslag som den kulturpolitiska arbetsgruppen presenterat för partistyrelsen. Nedan följer ett klargörande från partistyrelsens sammankallande Jon Karlfeldt om vad förslagen innebär och hur processen framöver ser ut.

Först av allt ett förtydligande om rapportens status: Detta är förslag som just har överlämnats till partistyrelsen av en självständig arbetsgrupp. De är alltså inte en del av partiets linje i dessa frågor.

Politikutveckling är en naturlig del av ett partis verksamhet, och särskilt i regeringsställning är det viktigt att inte förlora förmågan till nytänkande. Ibland kan det också ha ett stort värde att få in perspektiv utifrån. Det var mot den bakgrunden som partistyrelsen förra året tillsatte en arbetsgrupp bestående av både miljöpartister och partipolitiskt obundna kulturarbetare, med uppdraget att fritt ta fram förslag som kan ligga till grund för en diskussion om kulturpolitikens utveckling.

Miljöpartiet har, liksom andra partier, använt sig av arbetsgrupper på det här sättet tidigare. I de sammanhangen har som regel vissa av förslagen blivit partiets politik, medan andra har förkastats. Partistyrelsen har inte tagit ställning till något av förslagen i denna rapport än. Rapporten är överlämnad, och nu följer en interndemokratisk process där gruppens förslag kommer analyseras och beslut fattas om hur de ska hanteras vidare. Eventuell ny politik baserad på rapporten kommer att presenteras så snart den är beslutad.

Vi välkomnar den idédebatt som flera av de här förslagen väcker. Kulturfrågor är viktiga att diskutera och det är just därför som denna arbetsgrupp tillsattes. Det är Miljöpartiets övertygelse att en fri och öppen debatt, där en mångfald av idéer och perspektiv tillåts ta plats, är den bästa vägen att utvecklas som parti.

Jon Karlfeldt
Sammankallande för Miljöpartiets partistyrelse

Källa: Miljöpartiet, Kulturrapport:Tolv förslag för kulturpolitiken

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
NissePungDave112 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dave112
Gäst
Dave112

Lånar ett uttryck från Daniel Schützer (S) – Årjäng.

”Förslaget är ju så dumt att klockorna stannar och blommorna vissnar!”

😀

NissePung
Gäst
NissePung

Dumma förslag är väl det MP bygger hela sin politik på. Något måste de göra för att stick ut, tyvärr på fel sätt. Skäms för att jag röstade på dem för 10 år sedan. Nu är de ju rena fantasitomtar.