En arbetsgrupp från Miljöpartiet presenterar nu ett flertal idépolitiska förslag för att främja nya kultursatsningar i Sverige som obligatoriska estetiska ämnen på gymnasienivå samt konstnärsallianser som ska ge mångårig ersättning till kulturarbetare. Finansieringen av förslagen ska bland annat komma från beskattning på bredband, något centerpartiet sågar fullständigt.

Miljöpartiets arbetsgrupp har under punkten ”Det offentliga rummet” presenterat flera förslag på hur man kan främja satsningen på kultur i samhället. De 12 punkterna handlar bland annat om kulturarv, konstnärslöner och även idéer om hur kultursatsningarna ska finansieras.

Bland förslagen lyfts en reklamfri kollektivtrafik där reklambudskap istället ska ersättas med poesi. Miljöpartiet föreslår även att Utbildningsdepartementet slås ihop med Kulturdepartementet till ett Bildningsdepartement, ett grepp för att stärka kulturens roll i både civilsamhället och skolan.

Sveriges många arbetslösa kulturarbetare och konstnärer ska även få bättre stöd där fler konstnärsallianser ska byggas ut och ska kunna ge professionella konstnärer, skådespelare och musiker ersättning i upp till tre år, om de saknar annan försörjning.

Höja skatten för att finansiera förslagen

Generellt ser Miljöpartiets arbetsgruppen att man kommer att behöva höja skatten för att nå sina mål och finansiera kultursatsningarna. Ett av de konkreta förslagen är att lägga skatt på bredband och internettjänster.

”Någon form av bredbandsskatt ska införas och samtliga internetaktörer som verkar kommersiellt i Sverige måste kunna beskattas i landet.” skriver Miljöpartiets arbetsgrupp under punkten Digitalisering.

AndersAkessonSom väntat är inte alla positiva till Miljöpartiets förslag och bland annat har Centerpartiets Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson, gått ut och officiellt sågat förslaget med bredbandsskatt. Anders Åkesson menar att en beskattning på bredband skulle bromsa utbyggnaden av Sveriges bredbandstjänster i ett läge där man jobbar hårt för att få ut tekniken till även mindre städer för att göra dessa mer attraktiva. Åkesson menar att Miljöpartiet inte ens försöker se bortom Stockholms innerstad och att förslaget kort och gott är kontraproduktivt.

– Tillgång till bredband är en nyckelfaktor om man vill att det ska gå att arbeta och driva företag i hela landet. Det här är ett totalt huvudlöst förslag som bara leder till generella kostnadshöjningar och sämre bredbandsutbyggnad, säger Anders Åkesson.

Miljöpartiets arbetsgrupp som ligger bakom förslagen hoppas nu att partistyrelsen lägger en kulturpolitisk proposition på nästa sommars partikongress men det är fortfarande oklart om några eller hur många av förslagen som blir praktisk politik. Centerpartiets Anders Åkesson skräder dock inte med orden när han sågar Miöjöpartiets förslag vid fotknölarna.

– Det normala är att man höjer skatterna på sådant man inte vill ha och sänker skatterna på det man vill uppmuntra. I Trafikutskottet jobbar vi hårt för att samtliga hushåll, företag och individer ska kunna vara uppkopplad och det här förslaget går i rakt motsatt riktning. Det är förbluffande dumt, säger Anders Åkesson.

Källa: Svt, Mynewsdesk

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
senalenaNissePungKerstin WikholmGdoxAMD73 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

nej, nej nej och nej 🙂

pege63
Gäst
pege63

Sätt en skatt på idioti & politiker, så for nån politiker öppnar truten på nått han inte begriper skall en straffavgift på 295.000:- utgå

Thomaseronum
Gäst

Den regeringen vi har nu är… jag har svårt att hitta ord för hur korkad den är…

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Lika korkat som kasettersättningen, beskattar utveckling och framsteg och ge till mediamaffian (omskrivet som ”konstnärsallians?” 😆 som mutar politisker, domstolar och polis. Fint…

Paulk
Gäst

Alltså helvete! Såå skadat att det ger mardrömmar…

tjenaredå
Gäst
tjenaredå

Men va f*n. Är dom helt från vettet? Å sånt där s**t röstar folk på???:-( dom skrämmer en mer och mera hela tiden. Dom vill dra Sverige tillbaka till medeltiden… Bort med dom från riksdagen fort. innan vi är ett U-land…

AMD73
Medlem
AMD73

Första april? Ja det är det varje dag året om med MP. Men så startades MP av kvinnorörelsen.Det säger väl det mesta? Vad har dom gjort i år för för miljön? Jo höjt skatten på solenergi tex. Höjt skatten på bensin.Vill ge alla i hela värden som kommer hit bidrag och permanent uppehållstillstånd vill dom också.Utan nära noll krav tillbaka.Bara en jävligt korkad människa som tror miljöpartiet har något med miljö att göra. Det är ett vänster radikalt och extrem feministiskt parti för totala idioter. Åsa R och frigoliten fy fan. Hans förslag frigoliten är att asylsökande tex 20 år… Läs hela »

Ej politiker
Gäst
Ej politiker

Höj skatten för politiker istället!

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Ej politiker”]Höj skatten för politiker istället![/quote] Dom fick en större löneförhöjning i år där i mot. Dom gamla och sjuka fick vad jag vet 0.4% höjning där i mot.Men är du där i mot en som får asyl och 65 år fylda. Då får dom högre en många svenskar 65 år gamla. år 2000 hade min morfar och mormor ihop drygt 11 tusen i månaden. En icke svensk 65år som kom hit hade drygt 10 tusen i månaden.Som inte jobbat och skattat en krona i landet.En politik som tex MP älskar.Men detta är inget nytt varit så här i… Läs hela »

Gdox
Gäst
Gdox

Politikerna med sina 62 000 kr/ månaden i lön har sänkt skatten för sig själv de sista 8 åren med minst 10 000 – 13 000 kr/ månaden.Typ Arbetslösa förlorat typ 10 000 kr månaden (om man räknar livstids förlorat pension i osv) om de följt med utvecklingen på lönemarknaden. Dagens svenska skattepolitik har blivit…. Är alltid de som inget har som förlorar då de ändrar eller inför skatt. Och de som tjänar ovanligt bra märker ens vad som hänt på lönekontot. Förut de kan göra massa mer avdrag… Politikerna uppdrag borde vara göra det bättre för alla i Sverige… Läs hela »

Kerstin Wikholm
Gäst
Kerstin Wikholm

Oj bredbandsskatt!! Då kommer det väl troligen att bli dyrare för oss fattigpensionärer att surfa på nätet för att lyssna till musik och kika på konst och kultur. Det finns ju massor av vägledning tips och undervisning i konst på You Tube med mera. Snälla! Få miljöpartiet att förstå att om de lägger skatt på bredband så drabbas fattigpensionärerna och andra mindre bemedlade hårt. Vi har varit så glada att kunna ta del av allt möjlig kulturell verksamhet på nätet. Det är också litet skrämmande att MP verkar vilja styra kulturpolitiken lite väl hårt! Kultur skall växa fram hos folket… Läs hela »

NissePung
Gäst
NissePung

Kerstin: Du behöver inte få MP att förstå något alls. Du behöver barar rösta på ett parti som driver en realistisk politik som funkar i praktiken och där är MP helt omöjligt. Lär väl åka ur helt nästa val.

senalena
Gäst
senalena

Är det 1a april eller?Vi som jobbar med internet och dator som verktyg… Eller vänta vi som jobbar (punkt) skall nu skattas ännu mer för att försörja idioter som inte kan få jobb för att deras enda utbildning är fingerfärg eller klistra tidningspapper?En reklamfri kollektivtrafik innebär ju att SL-kortet höjs eftersom mandå inte får inkomster. Vilket innebär att ännu färre kommer resa komunalt. och hur är det tänkt att detta skall gynna någon utanför stockholms innerstad? Dessa blockmongon måste ut ur en styrande riksdag.På vilket sätt är det ett slag för miljön? Borde inte MP istället avverka arbeten som inte… Läs hela »