Internet Explorer, standardwebbläsaren i Windows, har under åren blivit en av de minst populära webbläsarna på marknaden, ett rykte som är svårt att reparera. Istället kan Microsoft bygga en helt ny webbläsare till Windows 10, som tas fram under kodnamnet ”Spartan”.

Microsoft har finslipat Internet Explorer en hel del de senaste åren, men det dåliga rykte som webbläsaren har med sig sedan tidigare är svårt att tvätta bort. Webbläsaren är numera ökänd och många användare brukar den endast när de absolut måste – det vill säga när de ska ladda ner en annan webbläsare eller när de inte har administratörsrättigheter för att lägga in en konkurrent.

Slutet för Internet Explorer?

Nya rön talar om att Microsoft arbetar på en helt ny webbläsare istället för att försöka lappa ihop Internet Explorers dåliga rykte. Den nya webbläsaren, med kodnamnet Spartan, kan lanseras tillsammans med Windows 10 nästa år och förväntas i längden ersätta Internet Explorer helt och hållet. Det kan låta som ett drastiskt drag, men då ska det också has i åtanke att Microsoft trots allt hoppade över versionsnamnet Windows 9 för att associera sitt nya operativsystem mindre med det mindre populära Windows 8, så att börja om på ny kula med webbläsarutvecklingen känns inte som ett helt orimligt drag.

Spartan ska enligt samma källor använda sig av renderingsmotorn Trident och Javascript-motorn Chakra som även används i Internet Explorer, men ska samtidigt bli betydligt snabbare. Vi kan även förvänta oss bättre stöd för expansion och tilläggsmoduler.

Microsofts nästa Windows 10-relaterade presskonferens går av stapeln den 21 januari, vilket därmed också blir ett troligt datum för en officiell avtäckning av Spartan. Tills dess får vi fortsätta ta uppgifterna med en viss nypa salt.

Via: Hexus


Relaterade artiklar

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RudolfDenRödeMarquzzctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

De har mycket att bevisa nu för att komma ikapp. Jag är särskilt beroende av bra plugin stöd. Samt att det vore bra om de kunde hålla sig till HTML standarden mer och inte köra sitt egna race.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”ctrl”]De har mycket att bevisa nu för att komma ikapp. Jag är särskilt beroende av bra plugin stöd. Samt att det vore bra om de kunde hålla sig till HTML standarden mer och inte köra sitt egna race.[/quote]

Kunde inte sagt det bättre själv. Det enda jag använder IE för är när utvecklare enbart använt IE för att testa sina alster vilket innebär att det antagligen inte kommer fungera bra på andra läsare, även om FF faktiskt är ganska snäll. Chrome och IE är däremot inte vänner.

RudolfDenRöde
Gäst
RudolfDenRöde

Microsoft förlorar på område efter område. Sannolikt för att de är så dåliga på att lyssna på sina kunder.

Medlem
WIRN

[quote name=”ctrl”]…att det vore bra om de kunde hålla sig till HTML standarden mer och inte köra sitt egna race.[/quote]

Det har de gjort rätt bra sedan IE9. Tiden (IE7/8 och nedåt) när de försökte anpassa webben efter dem själva är över sedan ett bra tag.