Marknaden för mobila och batteridrivna produkter växer allt jämt så det knakar och runt om i världen arbetar företag på nya tekniker för effektivare batterier samt laddningslösningar. Nu kastar Microsoft in ett nytt kort i leken genom att föreslå trådlös laddning med hjälp av en kinect-sensor och ljusstrålar.

Microsoft Research har nyligen presenterat en rapport som förklarar konceptet där man istället för traditionell induktiv trådlös laddning väljer att använda sig av solceller på ett lite annorlunda vis. Forskare hos mjukvarujätten föreslår nämligen att man ska använda sig av ljusenergi inomhus. Forskartrion har testat tekniken tillsammans med en motordriven lampa och rörelsesensorn ur en kinect-kontroller från spelkonsolen Xbox.

Rörelsesensorn i Kinect-enheten kan fånga upp och identifiera en telefon som befinner sig i rummet och på så vis styra ljusstrålar från en lampa som fokuserar sitt ljus på just telefonens placering. Om man lyckas tillverka en ljuskälla som kan skicka rätt våglängder av ljus direkt mot exempelvis din mobiltelefon skulle man på detta sätt kunna ladda telefonen var den än befinner sig i rummet. I motsats till induktiv laddning där enheten måste läggas på en specifik plats inom ett visst avstånd.

lightbulb

För att få tekniken att fungera skulle mobiltelefonen vara bestyckad med transparenta solcellspaneler som kan ta upp solenergin. Liknande paneler tillverkas redan idag och kan ta emot ljusvågor som inte är synliga för mänskliga ögat, så man slipper strålkastare i rummet när man ska sova om natten.

Nästan lika snabb laddning som med traditionell kabel

Hur effektiv en solcellsladdning med lampor inomhus skulle bli beror till stor del på telefonens storlek, eller rättare sagt solcellspanelens storlek. Med en Lumia 920 smartphone och en motsvarande stor solcellspanel lyckades forskarna nå en laddeffekt på hela 3,38 watt, inte långt från de 5 watt (1A) som de flesta USB-laddare levererar idag. Med en större telefon och större solcellspanel skulle man kunna öka effekten ytterligare.

”We have implemented a prototype system of AutoCharge. Experimental results show that our prototype implementation is able to quickly detect a smartphone on a desk in various settings and charge it as fast as existing wired chargers. Despite that our prototype implementation is still far away from a real product and may be further improved in many aspects, we have demonstrated the feasibility and made a significant step towards automatic smartphone (and other mobile devices) charging.” skriver forskarna i sin rapport.

Det skulle samtidigt krävas en hel del samverkan mellan tillverkare för att få tekniken att bli verklighet. Forskarna från Microsoft Research vill i alla fall hävda att man med sina rön påvisat att trådlös laddning faktiskt går att lösa även på andra sätt än de vi traditionellt ser på marknaden idag.

Källa: Microsoft Research

Relaterade artiklar

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulmcnaldoAnton Karmehed-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Om man kan få det rätt så borde det ju betyda att telefonen aldrig behöver laddas, eftersom den laddas hela tiden (förutom när man släcker i taket då) Coolt! Tyvärr rätt långt ifrån praktisk användning än så länge.
Ett exempelv skulle ju kunna vara en panel med solceller som du har med dig. Och sedan kopplar du in den när du behöver ladda. Perfekt att ha på exempelvis flyget när solen ofta lyser starkt och du inte har några eluttag.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Tjalve-”]Om man kan få det rätt så borde det ju betyda att telefonen aldrig behöver laddas, eftersom den laddas hela tiden (förutom när man släcker i taket då) Coolt! Tyvärr rätt långt ifrån praktisk användning än så länge.Ett exempelv skulle ju kunna vara en panel med solceller som du har med dig. Och sedan kopplar du in den när du behöver ladda. Perfekt att ha på exempelvis flyget när solen ofta lyser starkt och du inte har några eluttag.[/quote] Nja.. Lyset i taket har ingenting med denna lösning att göra. Detta skulle vara en speciell sorts lampa som riktas… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Morkul”][quote name=”-Tjalve-”]Om man kan få det rätt så borde det ju betyda att telefonen aldrig behöver laddas, eftersom den laddas hela tiden (förutom när man släcker i taket då) Coolt! Tyvärr rätt långt ifrån praktisk användning än så länge.Ett exempelv skulle ju kunna vara en panel med solceller som du har med dig. Och sedan kopplar du in den när du behöver ladda. Perfekt att ha på exempelvis flyget när solen ofta lyser starkt och du inte har några eluttag.[/quote] Nja.. Lyset i taket har ingenting med denna lösning att göra. Detta skulle vara en speciell sorts lampa som… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”mcnaldo”]Varför inte? Den kommer inte kunna ladda lika snabbt när den inte har tillgång till den riktade ljuskällan (eller solen?), men den borde konstant få viss laddning så länge du inte har den i en ficka eller i ett mörkt rum.[/quote] Beror ju helt på vilken teknik man använder. I detta fallet är det en extremt smal våglängdsband som de kommer att använda och allt ljus utanför den våglängden kommer inte att användas. Edit: Detta är egentligen en laserpekare fast man dragit ner effekten och försöker lägga frekvensen så att ögat inte kan se eller åt åtminstone har svårt… Läs hela »