PC-branschen klarade sig förvånansvärt väl under årets första kvartal men såg ändå en försäljningsminskning med sju procent. En av få ljuspunkter i statistiken är Microsoft som väntas dubblera försäljningen av Surface under året – visserligen från en relativt låg nivå men nya formfaktorer verkar trots allt ha tillväxtpotential på marknaden.

Sedan introduktionen av Ipad för drygt fem år sedan har många analytiker och journalister pratat om kommande försäljningsminskning för PC-branschen. Trots en bred enighet om att marknaden inte haft en ljus framtid framför sig har försäljningen av datorer legat relativt stabilt.

Inför 2015 var det vissa som trodde på en kraftig försäljningsminskning när allt färre företag uppgraderar från Windows XP till nyare operativsystem med ny hårdvara. En ny rapport från IDC visar dock att försäljningen av datorer minskade med sju procent under årets första kvartal, i jämförelse med samma period förra året. Detta är knappast ett bra resultat men är lägre än väntat.

Lenovo leder, Microsoft sägs öka

Lenovo är fortfarande marknadens ledande tillverkare med fler än 13 miljoner sålda exemplar på ett kvartal och en marknadsandel strax under 20 procent. På andra plats finns HP med sina 19 procent av marknaden.

Under det kommande året kan det bli Microsoft som står för den största försäljningstillväxten. Enligt källor till Digitimes är en dubblering av antalet sålda exemplar att vänta från Microsoft. Dubbleringen skulle visserligen vara från låga nivåer och inte ens ta företaget till branschens topp fem-lista över största tillverkare. Med tanke på att företaget bara säljer så kallade hybriddatorer verkar det ändå som om det finns en efterfrågan och framtid för PC-branschens nya formfaktorer.

Källa: IDC, Digitimes

Läs också:

Annons

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Rosenrödpa1983En annan KorvenPer Lunqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Desplow
Medlem
Desplow

Microsofts Surface-enheter har verkligen framtiden för sig.

Väldigt många företag som idag både sitter och as we speak köper in trötta tjockisar från HP och Lenovo kommer ofrånkomligen så småningom gå över till en och samma leverantör för både mjuk- och hårdvara.

Microsoft men såklart till del Apple.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag längtar efter den dagen när nya produkter slutar regna ner över oss som om det vore någon extrem hungersnöd efter ny teknologi.Missförstå mej inte, det är bra att produkter blir bättre och bättre, men det känns mest som att det finns tusentals dupliceringar av precis samma sak, samtidigt som det blir en djungel att navigera eftersom nån detalj som högtalare eller webbkamera råkar vara uruselt i en annars grym produkt.Varken NHW eller änns alla recensionssajter på nätet tillsammans har någon som helst chans att testa allt som släpps, då det är så sjukt många varianter med sina egna quirks… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

Dom kan säkert sälja dubbelt så många OM priset är rätt, skiten är upplåst så folk kan installera vilket OS och mjukvara dom vill på dom.

Den dagen jag kan köpa en upplåst platta som är fullt upplåst så jag faktisk kan köra vad jag vill på den och priset motsvarar vad jag får i prestandan så kommer dom sälja.

Numera är trenden överprisad designer skit, men som sagt jag vill inte ha verken låst eller överprisad designer skit som knappt tåls att titta på och i värsta fall är låst till ett OS endast.

Medlem
Valentin Bockarovski

[quote name=”pa1983″]Dom kan säkert sälja dubbelt så många OM priset är rätt, skiten är upplåst så folk kan installera vilket OS och mjukvara dom vill på dom. Den dagen jag kan köpa en upplåst platta som är fullt upplåst så jag faktisk kan köra vad jag vill på den och priset motsvarar vad jag får i prestandan så kommer dom sälja. Numera är trenden överprisad designer skit, men som sagt jag vill inte ha verken låst eller överprisad designer skit som knappt tåls att titta på och i värsta fall är låst till ett OS endast.[/quote] Då borde du prova… Läs hela »

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Inte i Sverige iallafall, den enda vettiga modellen med 4gb ram och 128gb ssd kostar 8300 med tangentbordet. Ett jävla ockerpriser för en pissig Atom prolle, skulle nästa behöva halvera priset för att den skulle vara intressant.

Medlem
Valentin Bockarovski

[quote name=”Per Lunqvist”]Inte i Sverige iallafall, den enda vettiga modellen med 4gb ram och 128gb ssd kostar 8300 med tangentbordet. Ett jävla ockerpriser för en pissig Atom prolle, skulle nästa behöva halvera priset för att den skulle vara intressant.[/quote]

Därför skrev jag Pro versionen.
Köpte i5 4Gb/128Gb i december på Elgiganten för 8695kr inkl. tangentbord och 1 års Office 365.

Elgiganten brukar ha ”kampanj” på den då och då.

Kan verkligen rekommendera den!

Foo B
Gäst
Foo B

Jag skaffade en Surface Pro 2 nu när de blir billiga. Har aldrig varit så nöjd med en platta eller laptop förr. Mycket imponerande och produktiv penna. Markera direkt i PDF-dokument är en funktion man inte visste att man behövde så mycket.

Rätta prov, visa på ritning, granska rapport, skissa på befintlig prototyp. Allt.
Jag är kär i Surface Pro.

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

[quote name=”tinywiz”][quote name=”Per Lunqvist”]Inte i Sverige iallafall, den enda vettiga modellen med 4gb ram och 128gb ssd kostar 8300 med tangentbordet. Ett jävla ockerpriser för en pissig Atom prolle, skulle nästa behöva halvera priset för att den skulle vara intressant.[/quote] Därför skrev jag Pro versionen.Köpte i5 4Gb/128Gb i december på Elgiganten för 8695kr inkl. tangentbord och 1 års Office 365. Elgiganten brukar ha ”kampanj” på den då och då. Kan verkligen rekommendera den![/quote] Köpte samma Pro 3 i höstas nån gång för 9.5k med tangentbordet. Skickade tillbaks den efter ett par dagar, klarade inte av WIN8 på en surfplatta. Metro… Läs hela »

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

[quote name=”S0urcerr0R”]Jag längtar efter den dagen när nya produkter slutar regna ner över oss som om det vore någon extrem hungersnöd efter ny teknologi.Missförstå mej inte, det är bra att produkter blir bättre och bättre, men det känns mest som att det finns tusentals dupliceringar av precis samma sak, samtidigt som det blir en djungel att navigera eftersom nån detalj som högtalare eller webbkamera råkar vara uruselt i en annars grym produkt.Varken NHW eller änns alla recensionssajter på nätet tillsammans har någon som helst chans att testa allt som släpps, då det är så sjukt många varianter med sina egna… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

[quote name=”tinywiz”][quote name=”pa1983″]Dom kan säkert sälja dubbelt så många OM priset är rätt, skiten är upplåst så folk kan installera vilket OS och mjukvara dom vill på dom. Den dagen jag kan köpa en upplåst platta som är fullt upplåst så jag faktisk kan köra vad jag vill på den och priset motsvarar vad jag får i prestandan så kommer dom sälja. Numera är trenden överprisad designer skit, men som sagt jag vill inte ha verken låst eller överprisad designer skit som knappt tåls att titta på och i värsta fall är låst till ett OS endast.[/quote] Då borde du… Läs hela »

Medlem
Valentin Bockarovski

[quote name=”Per Lunqvist”][quote name=”tinywiz”][quote name=”Per Lunqvist”]Inte i Sverige iallafall, den enda vettiga modellen med 4gb ram och 128gb ssd kostar 8300 med tangentbordet. Ett jävla ockerpriser för en pissig Atom prolle, skulle nästa behöva halvera priset för att den skulle vara intressant.[/quote] Därför skrev jag Pro versionen.Köpte i5 4Gb/128Gb i december på Elgiganten för 8695kr inkl. tangentbord och 1 års Office 365. Elgiganten brukar ha ”kampanj” på den då och då. Kan verkligen rekommendera den![/quote] Köpte samma Pro 3 i höstas nån gång för 9.5k med tangentbordet. Skickade tillbaks den efter ett par dagar, klarade inte av WIN8 på en… Läs hela »

Rosenröd
Gäst
Rosenröd

Signaturen ”Strejf” på SweClockers är anställd av Microsoft och skriver fina ord om allting Microsoft. Han deltar endast i trådar som handlar om MS och aldrig i något annat. Han startar också trådar som uteslutande handlar om hur fantastiskt MS är. Detta med SweClockers goda minne, trots att han som företagsanställd bryter mot varenda forumregel som finns. MS har sannolikt betalat SC för denna ”täckta” reklam.