Får två år sedan sänkte Microsoft ett datacenter med hundratals servrar och flera petabyte lagringskapacitet till en havets botten i ett försök att få mer energieffektiva och pålitliga datacenter. Nu har den bärgats.

År 2018 sänkte Microsoft 864 servrar och 27,6 petabyte lagringsutrymme till botten av havet utanför Skottlands kust. Det datacenter som huserades i en gigantisk tub är en del av företagets Project Natick, ett initiativ för att försöka hitta mer pålitliga och energieffektiva lösningar för datacenter.

Detta är första gången företaget har lämnat ett datacenter under vatten under en längre tid. Tidigare har företaget lämnat ett datacenter utanför Kaliforniens kost i ett par månader. Detta center har dock legat hos fiskarna i två år.

Enligt Microsoft ska experimentet har resulterat i ett datacenter med en åttondel så många fallerande servrar som landbaserade lösningar. En minst sagt dramatisk skillnad vilket är tur då datacenter på havets botten är långt ifrån lika smidiga att underhålla som traditionella center.

Det som står härnäst på schemat för Microsoft är att försöka få denna lösning att fungera på en större skala. Kan företaget få undervattenslösningarna att bli praktiskt och ekonomiskt genomförbara.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid