Nu får datortillverkarna se upp. Microsoft, företaget bakom världens mest populära operativsystem för datorer, introducerar sin första bärbara dator: Surface Book. Kraften från en dedikerad GPU kombineras med mobiliteten från en surfplatta och tack vare en ny hybriddesign påstår Microsoft att de skapat den ”ultimata” bärbara datorn.

Tidigare i dag introducerades Surface Pro 4, en ny surfplatta från Microsoft. Surface Pro 4 är en hybriddator som kan användas tillsammans med Microsofts tillbehör för att transformera en surfplatta till en bärbar dator med ett tunt tangentbord. Nu introducerar Microsoft en ny typ av produkt som liknar Surface Pro 4 på många sätt men som är mer kraftfull än Surface Pro 4.

Hybrid med dedikerad grafikkrets

Microsoft Surface Book är en bärbar dator som har en avtagbar skärm. Likt Surface Pro 4 sitter batteriet, processorn och alla andra essentiella komponenter för Surface Book bakom enhetens skärm. Enligt Microsoft har produkten en batteritid på 12 timmar, trots att den driver Intels senaste Core i7-processor som får assistans av upp till 16 gigabyte arbetsminne och en terabyte PCIe SSD-lagringsutrymme.

En kraftfull dator är inget utan en kraftfull grafikenhet. Intels senaste CPU:er har inbyggda grafikenheter som är kraftfulla men Surface Book har en dedikerad Nvidia GPU. Vi vet inte exakt vilken GPU som används men vi vet att till skillnad från många andra Windows-hybrider sitter datorns GPU under dess tangentbord. Eftersom Surface Book har en avtagbar skärm kan Nvidias grafikkrets bara användas när skärmen är dockad med tangentbordet. Användare som vill använda produkten som en surfplatta och utnyttja Nvidias GPU samtidigt kan rotera skärmen 180 grader och lägga den ner över tangentbordet. Skärmen är lite större än den 12,3 tum skärm som används av Surface Pro 4 då den mäter 13,5 tum.

Stor prisskillnad ner till Surface Pro 4

Det kan låta som om det inte finns så många skillnader mellan Surface Pro 4 och Surface Book. Om vi bara kollar på de två enheternas skärmar är det svårt att se några större skillnader men de två modeller. När vi dockar Surface Book i sitt tangentbord får emellertid användare av Surface Book tillgång till ett bättre tangentbord och en dedikerad grafikkrets. Med högre prestanda och ett bättre tangentbord kommer också ett betydligt högre pris. Surface Pro 4 kommer att säljas i USA för 900 dollar. Surface Book kommer att säljas för 1 500 dollar. Det finns med andra ord en stor prisskillnad mellan de två modellerna. Microsoft beskriver dock Surface Book som den ”ultimata” bärbara datorn. Om det är sant kan det kanske vara värt priset men det återstår att se hur bra den verkligen är.

I nuläget vet vi inget om svenska lanseringsdetaljer för Surface Book.

Källa: Microsoft

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
martinotS0urcerr0RChrilleMakrillematshj Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
matshj
Gäst
matshj

Är det någon som vet om det kommer finnas plats för sim kort?

ChrilleMakrille
Gäst
ChrilleMakrille

Verkar småtrevlig men tyvärr på tok för dyr. Som vanligt övervärderar MS sina produkter och sen undrar de varför de inte säljer som smör..) Tror de vanligt folk inte bryr sig om prisvärde?? Nä de som sätter priset måste leva i en annan dimension.

Fast å andra sidan lyckas Apple alltid ta mer betalt än vad produkterna är värda.. Status och grupptryck måste vara anledningarna.. Där får MS jobba om de ska lyckas överprisa sina produkter. 🙂

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Ha-begäret hade blivt enormt stort ifall den varit passivt kyld.
Istället ska man behöva dras med fläktljud och regelbunden dammrensning.
Det känns inte som en bra avvägning i denna formfaktor.
Bortsett från det, så ser den i övrigt helt underbar ut. 🙂

martinot
Medlem
martinot

Synd att Microsoft Sverige tvekar på att ta in den. Mest intressanta datorn som släppts på flera år.