Small preview image

Historien om Microsofts tomma hot mot Linux är troligtvis en av de mest löjeväckande som vi har haft ”nöjet” att rapportera om på bra längre. Ballmer och Microsoft have vid flera tillfällen hotat Linux genom att säga att Linux gör intrång på mer än 200 olika Microsoft-ägda patent. Den löjeväckande biten är att Microsoft inte har presenterat några som helst bevis för sina påståenden. Likväl så fortsätter mjukvarujätten att upprepa hoten i någon sorts tro att om man säger det tillräckligt många gånger så blir det sant.

På något sätt har Microsoft lyckats övertala ett antal personer att Linux faktiskt gör intrång på Microsoft immateriella/intellektuella ägodelar. Novell, till exempel, gav med sig riktigt snabbt, medan LG, Samsung och flera andra följde efter. Vi väntar oss att fler gör desamma, inte för att de faktiskt gör intrång men utan på grund av Microsoft’s mobbningstaktik.

Vissa har dock haft ryggrad att säga emot och inte ge vika för Microsofts tomma hot och bland dessa har vi både Ubuntu och nu även Mandriva, som båda har sagt att man inte tänker förhandla med Microsoft. Flera andra har gjort liknande uttalanden, men inga så pass stora aktörer som dessa två.

Även om Microsoft har målet att skrämma så många som möjligt att skriva på ”licensavtal,” finns det nog även ett annat mer dolt mål; att försöka dela upp Linux i två läger. En som stöder Microsoft och en sida som inte gör det.

Linux har redan det problemet att det finns så många olika varianter av det och att de alla är långt ifrån helt kompatibla med varandra att normala människor har svårt att få grepp om Linux. Så även om många bestämmer sig för att inte skriva under några licensavtal så har Microsoft fortfarande lyckats med att splittra Linux ännu mer, något som undertecknad hade väldigt svårt att föreställa sig för bara ett kort tag sedan.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid