Small preview image

Microsoft har varit i kontakt med Yahoo! vid ett flertal tillfällen tidigare angående en sammanslagning. Anledningen är uppenbar och det är att ge sig efter Google. En sammanslagning må ha många hinder framför sig, men är långt ifrån någon omöjlighet. Ända sedan diskussionerna uppdagades så har Yahoo!s aktievärde åkt berg- och delbana på börsen. Microsoft har gjort tidigare försök att stötta Yahoo! i kampen mot Googles dominans, bland annat genom aktieköp och även då florerade rykten om ett uppköp. Denna gång verkar inte helt olik det som hänt innan, men enligt en enligt analytiker så ska dessa diskussioner redan vara avslutade.



Problemet är att de två är väldigt olika ifråga om organisation och ledarskap och är nog det som har hållit tillbaka aktiesvallningarna, det kunde med andra ord varit betydligt värre. Yahoo! har tidigare sagt att man ser fram emot den kommande perioden och tror på en ljus framtid, men analytiker var ganska besvikna på den senaste kvartalsrapporten och kritiska till den period som Yahoo! var så optimistiska om.


Ett Yahoo! i gungning skulle kunna vara en lämplig affär för både sökmotorjätten och Microsoft. En sammanslagning vore dock inte bara en styrka utan även ett svaghetstecken, bevis på en oförmåga att hålla tempo och erkännande av Googles dominans. De flesta är dock av åsikten att detta inte är fråga om det kommer hända utan när. Microsoft har halkat långt efter Google och behöver göra något drastiskt.


Tillsammans skulle de två fortfarande vara långt ifrån Google gällande sökrelaterade annonser och sökningar totalt, men faktiskt kunna mäta sig med Google ifråga om visade annonser och intäkter därigenom (i USA). Det finns mycket som ska klaffa för att en sammanslagning ska gå igenom, de amerikanska konkurrenslagarna framförallt, men det hela ser inte alltför otroligt ut.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid