Intresseorganisationen och företagsägaren As You Sow har fått Microsoft att satsa på reparerbarhet. Microsoft meddelar nu att de ska utreda fördelarna med ökad reparerbarhet, för att informera utveckling av framtida produkter.

Intresset för reparerbarhet ökar i USA med ökat intresse bland media, politiker och teknikbranschen i stort under det senaste året. Nu har en delägare i Microsoft fått företaget att möta intresset med en ny satsning på reparerbarhet. As You Sow är en icke vinstdrivande delägare i företaget som har manat Microsoft till att förändra sitt arbete med hårdvara. Microsoft har alltså svarat på uppmaningarna.

Studie för framtida modeller

Microsoft har gått med på att studera hur deras förändrade arbete med reparerbarhet kan påverka företagets påverkan på klimatet och på elektronikskrot. De ska dessutom möta rapportens slutsatser med förändringar i företagets produkter innan slutet av 2022. Microsoft meddelar i ett offentligt uttalande att resultatet av studien ska användas för att designa framtida produkter och expandera tillgängligheten och alternativen för reparation av företagets produkter.

Reparerbarhet av Microsofts produkter varierar men till skillnad från PlayStation 5 är Xbox Series X inte designad för att plockas isär av konsumenter. Microsoft förlitar sig istället på externa moduler för expanderbar lagring. Företagets senaste Surface Pro-modeller har inte utbytbart eller uppgraderingsbart RAM-minne men är en av få produkter i sin klass som har en utbytbar m.2-enhet för lagring, även om den är av ett ovanligt format.

Surface Pro 8 Foto: The Verge

Det är inte klart vad satsningen kommer att mynna ut i men As You Sow har stora förväntningar på att det främst kommer att betyda ökade möjligheter för konsumenter att reparera sina produkter, utan hjälp från Microsofts godkända reparationsföretag. Det skulle innebära att enkla reparationer blir tillgängliga för konsumenter och att komponenter och manualer görs tillgängliga för mindre reparatörer för att genomföra reparationer för lägre pris och med större tillgänglighet för konsumenter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid