Mobilföretagen hävdar att det bara är en fråga om tid innan smartphones och surfplattor tar över efter stationära spelkonsoler men Microsofts senaste rapporter tyder på att spel är långt ifrån det enda som är viktigt. Faktum är att Xbox 360 används oftare för att konsumera film och musik.

Xbox 360 och stationära spelkonsoler på det stora hela spås ingen direkt lysande framtid och resonemanget går som så att smartphones och surfplattor kommer ta över som spelplattformar i framtiden. Det är en utveckling som redan påbörjats och som i alla fall mobilföretagen ser som oundviklig.

Men Microsoft som också är direkt involverad i utvecklingen på den mobila marknaden med Windows Phone 7 och Windows 8 för ARM-surfplattor har sett till att bredda funktionaliteten i sin stationära spelkonsol Xbox 360. Så till den milda grad att man nu menar att ”spel”-konsolen faktiskt oftare används för att spela upp film och video men även musik.

Microsofts undersökningar pekar på att ett hushåll i snitt använder sin Xbox 360 84 timmar i månaden och att man under merparten av tiden går till att konsumera media och inte spela spel. Eftersom siffrorna kommer från företagets Xbox Live-tjänst kan man inte ta med offline-spel (piratkopierade spel exempelvis) i beräkningarna så siffrorna ska givetvis tas med en nypa salt. Men Microsoft verkar på det klara med att deras konsumenter ändrat sitt förhållningssätt till spelkonsolen.

”What we’re seeing is that people are turning on the Xbox to play games and then keeping it on afterwards to get other types of entertainment,” säger Microsofts Yusuf Mehdi till LA Times.

För bara ett år sedan var det runt 30% av tiden som spelkonsolen användes till annat än spel. Om detta i sin tur är något som skulle kunna ge stationära spelkonsoler ett längre liv, eller helt enkelt bara är ännu ett område våra mobila enheter kommer att sluka är svårare att säga.

Men Microsofts beslut att bredda funktionaliteten i Xbox 360 ser ut att ha varit ett lyckat drag. Samtidigt som vi ser fram emot att se hur tillverkaren binder samman sitt ekosystem när nästa generations spelkonsol lanseras och företaget trycker på hårdare med sin mobila satsning. Där Microsoft faktiskt har en helhetslösning något som få tillverkare på pappret, inte ens Apple, kan kontra.

Källa: Tom’s Guide


Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
ctrlpege63Andreas GJacob HugossonLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Förstår inte den sista meningen? Vad ligger i helhetslösningen som ingen/få kan kontra?

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Åh, nej… nu kommer mediamaffian försöka belägga Xbox med sin ”skatt” också… smart Microsoft, jättesmart :-*

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Json_81″]Förstår inte den sista meningen? Vad ligger i helhetslösningen som ingen/få kan kontra?[/quote]
Jag skulle säga att det ligger i att Xbox 360 har ett spelbibliotek av kaliber, förutom att man kan konsumera media på det.

pege63
Gäst
pege63

”Xbox 360 används mer för film och musik än spel”????

Hur kan man säga det man kommer ju för fan inte ens åt sin egen NAS utan inblandning av en PC, det suger stort. Så den meningen får man nog revidera fortast möjligt.

Andreas G
Medlem

Ni får kanske tänka på att USA bryr sig främst om USA i sina undersökningar och liknande för Xbox.

pege63
Gäst
pege63

Ja och vem fan bryr sig om USA no 1

ctrl
Gäst
ctrl

Tror det är pga av de har netflix och de flesta aktieägare huserar där. Netflix i usa är bra och skulle inte skada de lancerade SAMMA utbud i övriga världen. Men det är där vi har dilemmat med alla smidiga medier. Vi får inte samma tjänst i olika länder.