Microsoft presenterade under måndagskvällen sin senaste upplaga av kontorssviten Office. Office 13 som är utvecklingsnamnet kommer med en helt ny och färsk design samt ett stort fokus på molntjänster med standardinställningar för lagring på företagets SkyDrive-tjänst.

Office 2013 kommer idag att finnas tillgänglig för nyfikna användare i en konsumentförhandstitt men den fullskaliga kontorssviten kommer inte stå klar och redo för försäljning förrän senare i år. Exakt när Office 2013 – Office 15 som är dess utvecklingsnamn – kommer att lanseras är oklart, men det blir åtminstone efter Windows 8 i oktober.

Med sin senaste version av Office har Microsoft enligt egen utsago satsat hårt på design. Av företagets 5 000 anställda på Office-divisionen är numera 170 av dessa designers och marknadsforskare som fokuserar på användargränssnitt och design – en fördubbling mot förra året. Målet med Office 2013 har enligt Kurt DelBene, chef på Microsofts Office division, varit en iögonfallande design som ändå är stilren och lätt att använda.

word2013

”The phrase I like to use is over-the-shoulder envy, so that if you’re sitting beside somebody who’s using a previous version of Office and they see you using the next version, they say, ’Oh my gosh, what are you using? I’ve got to use that,” sa DelBene under ett pressevent i San Fransisco på måndagen.

Förutom en färsk grunddesign där Microsoft använder sig av ett Metro-inspirerat gränssnitt precis som i Xbox, Windows Phone och Windows 8 har företaget även tagit fram ett extra pekgränssnitt. Väl aktiverat ökas avståndet mellan olika menyer och knappar för att minimera risken av feltryckningar, samtidigt som det finns ett ”läsläge” där hela skärmen tas upp av en textfil och där man kan bläddra mellan sidorna med svepande rörelse över skärmen.

word20132

Andra nyheter i Office 2013 är ett större fokus på molntjänster. I grunden hittar vi – precis som i Windows 8 – ditt Windows ID som även används vid installationen av kontorssviten. I Word är även molntjänsten SkyDrive satt som den primära lagringsplatsen för dina dokument, något som även gör det smidigt att växla mellan olika enheter. Så länge du loggar in med ditt Windows ID är du på samma plats som tidigare, man kan även dela ut dokument till vänner eller arbetskamrater för läsning eller redigering – likt exempelvis Google Docs. Även personliga inställningar och redigeringshistorik förs över mellan olika enheter.

Word, Excel, Outlook, PowerPoint och övriga under applikationer i testsviten har alla fått mindre uppdateringar på olika sätt. Bland annat är det lättare att bädda in YouTube-klipp i Word-dokument, samt att man nu även kan redigera PDF-filer. Excel har ny funktionalitet för snabb ifyllnad av data, kallat Flash Fill, och automatiska tips på diagramlösningar för just din data. PowerPoint har bättre stöd för pekteknik och kommer med ett nytt stöd för fler skärmar samt inmatning av bilder från sociala nätverk. Outlook får teknik för att synkronisera kalendrar och kontakter från flera olika populära e-posttjänster.

excel2013

Microsoft kommer att göra nya Office tillgängligt för x86 och ARM-plattformen där man i den sistnämnda versionen endast kommer att hitta Word, Excel, PowerPoint och OneNote. Det ska även finnas en Mac-version, men denna har Microsoft ännu inte talat något om.

Mer detaljerade genomgångar av Office 2013 finns att hitta på bland annat Engadget, TheVerge samt WinSuperSite.  Konsumentförhandstitten kommer att vara tillgänglig för nerladdning under kvällen på Microsofts hemsida.

Källa: Microsoft Pressmeddelande

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
_SpikeAndreas GHerrKtomteluvaTidsdjuret Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Office kanske är bra och så, men kör OpenOffice då det fungerar fint. Samt att jag bytade från Office mest pga de 5cm stora menyerna kallat ”Ribbon”

Medlem
Marre

Måste säg som CRTL att Open Office duger finfint för mig. Har till och med börjat använda det på jobbet. För mig, som standardanvändare, dög office 97 jättebra. Allt men fått därefter är inkompabilitet mot äldre versioner och fantastiskt svårt att hitta i de nya menyerna. Duh!

Kreth
Gäst
Kreth

Vafan 5000 personer anställda på office avdelningen? allvarligt talat vad fan kan 5000 göra tillsammans, det blir ju bara en jäkal pannkaka av allt

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Kreth”]Vafan 5000 personer anställda på office avdelningen? allvarligt talat vad fan kan 5000 göra tillsammans, det blir ju bara en jäkal pannkaka av allt[/quote]

NÅN SKA JU HÄMTA KAFFE OCKSÅ…
😆

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Kreth”]Vafan 5000 personer anställda på office avdelningen? allvarligt talat vad fan kan 5000 göra tillsammans, det blir ju bara en jäkal pannkaka av allt[/quote]

Det är väl som kommunalgubbar, en jobbar och resten tittar på. Men fan så det ser ut i 2013. Tycker menyn blir högre och högre. Snart är det väl ombytta roller, menyn tar 95% och resterande yta är skrivyta 😀 . Det verkar som Microsoft håller på att begå självmord. Så här illa har det inte varit på bra länge

Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Använder Word 2010 och tycker också ”ribon” menyn är klumpig, den går ju enkelt att ta bort men tar upp mycket plats då den behövs.
Det går att ändra innehållet i den men kräver avancerade inställningar.
Word 2010 tyckar jag annars om för man kan gör väldigt [i]snygga[/i] sidor, går att lägga shades på brödtexten om man vill överdriva till och med.

tomteluva
Gäst

Jag tror mer och mer att Microsoft lierat sig med någon slags sjukgymnastorganisation. Större och större avstånd mellan knapparna 😀

HerrK
Gäst
HerrK

[quote name=”ctrl”]Office kanske är bra och så, men kör OpenOffice då det fungerar fint. Samt att jag bytade från Office mest pga de 5cm stora menyerna kallat ”Ribbon”[/quote]
Alla tycker olika. Personligen tycker jag ”Ribbon” är riktigt användbart i många program.

Andreas G
Medlem

[quote name=”HerrK”][quote name=”ctrl”]Office kanske är bra och så, men kör OpenOffice då det fungerar fint. Samt att jag bytade från Office mest pga de 5cm stora menyerna kallat ”Ribbon”[/quote]Alla tycker olika. Personligen tycker jag ”Ribbon” är riktigt användbart i många program.[/quote] Så länge man inte ska göra något mer avancerat utan bara behöver det som finns i Ribbon-menyn är det OK. När man inte hittar insttällningen utan inser att man måste gräva djupt som fan för att göra det man ska så är man inte lika nöjd. Det går snabbare att göra vissa saker, andra går långsammare. Jag gillar det… Läs hela »

_Spike
Medlem
_Spike

Ribbon är bra för normalanvändare eftersom den har genvägar till i princip allt man behöver. Dock så håller jag med om att den tar alldeles för stor plats. De borde halvera den i höjdled och ha den andra halvan på sidan om dokumentet eller så helt enkelt ha hela menyn på sidan. Jag tror det hade varit en bra lösning eftersom nästan alla skärmar nu för tiden är widescreen och speciellt 16:9 så hade det passat bättre att ha den på sidan. Tycker de borde implementera så att man kan välja att ha den antingen uppe, nere, höger eller vänster… Läs hela »