Det har länge ryktats om att Microsoft jobbat på en ny musiktjänst för konkurrera med de nuvarande jättarna Spotify och iTunes, och svaret kommer i form av den molnbaserade tjänsten Xbox Music som kommer lanseras lanseras i en systemuppdatering till Xbox 360 imorgon.

Det är inte första gången Microsoft ger sig på musikbranschen, i vilken deras första riktiga satsning var Zune. Zune var tänkt att direkt konkurrera med såväl Apples iTunes-tjänst och iPoden som mobil musikenhet, och marknadsfördes av Microsoft som den ”sociala” musiktjänsten, där användare enkelt kunde dela sin musik med andra Zune-användare både från sina datorer och Zune-spelare. De kreativa lösningarna till trots så fick Zune ett ganska kyligt mottagande. Apple dominerade redan den digitala musikindustrin med iTunes, och användare som redan hade köpt musik från en sådan tjänst var sällan villiga att emigrera till en ny. Zune-spelarna lyckades inte heller konkurrera med iPod, som även den hade en väl etablerad marknadsdominans.

Det är nu cirka ett år sedan Microsoft beslutade sig för att avsluta försäljningen av Zune, och de tar nu nya tag med Xbox Music. Till skillnad från det gamla Zune så är Xbox Music en molntjänst vars funktion påminner betydligt mer om Spotify än iTunes. Det kommer vid lansering finnas cirka 30 miljoner låtar som kan strömmas gratis med reklamavbrott, jämfört med cirka 20 miljoner i Spotify eller 26 miljoner i Tunes Store. Användaren kan också precis som i Spotify lägga till sina egna lokala MP3-filer i sina spellistor bland de strömmade låtarna, men till skillnad från Spotify så synkroniseras även de lokala filerna automatiskt mellan alla ens enheter över internet.

För cirka 10 USD (i Sverige troligen omkring 100 SEK inklusive moms) per månad kan användaren prenumerera på Xbox Music Pass, som ger reklamfritt strömmande, möjlighet till att spara spellistor offline och tillgång till musikvideos. Utöver möjligheterna att strömma musik kan den också köpas som MP3 i Xbox Music Store.

Tjänsten redan den 16 oktober i en systemuppdatering till Xbox 360, och kommer vara integrerat i både Windows 8, Windows RT och Windows Phone 8 vid respektive lansering. Stöd för Android och iOS kommer också finnas, men inte förrän tidigast våren 2013. Vad som däremot utelämnas är Windows Phone 7, som inte kommer uppdateras med tjänsten.

Xbox Music verkar onekligen lovande, med tjänster som siktar på att kombinera utbudet och plattformsintegreringen från iTunes med tillgängligheten och de sociala funktionerna från Spotify, men det återstår att se hur många som faktiskt kommer vilja byta musiktjänst eller betala för ytterligare en. Utbudet och integrationen kommer definitivt hjälpa försäljningen, men bristen på stöd för iOS och Android vid lanseringen (och Windows Phone 7 över huvud taget) kan avskräcka många användare.

Källa: Microsoft


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Tempeljohnjensen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Som vanligt gör Windows rätt grejer men för sent.

Ironiskt att Win phone 7 inte stödjs

Stormense
Medlem
Stormense

Windows phone 7 kommer snart vara helt utdaterad.

Tempel
Medlem
Tempel

Om M$ ger folk 1års användning av det här när dom köper en licens på windows 8 eller en wp8-mobil så kommer dom kapa åt sig marknadsandelar. Men det är sånt dom måste göra för att få ut den i stor skala idag annars är tjänsten dödsdömd från dag 1. Sen att jag inte är så förtjust i den här typen av tjänster för den cementerar skivbolagens makt och det blir samma skit med autotune och noll nyskapande. Två sköna låtar… en dansk från ’84 och en svensk från ’10. Tack för att youtube finns så man slipper regga sig… Läs hela »