Havok är en av spelbranschens flitigast använda fysikmotorer och har använts i välkända stortitlar som Half Life 2, Bioshock och dess uppföljare. Nu har den välkända motorn bytt ägare, då Intel sålt tekniken till ingen mindre än Microsoft, som kommer använda den i både DirectX och Xbox.

Fysikmotorer är en viktig faktor för realismen i moderna spel, och Havok har länge varit ett av de mest populära alternativen på marknaden. Motorn har använts flitigt i flera stortitlar som varit med och drivit vad som närmast kunde kallas för en revolution för realistisk fysik i spel, då allt fler titlar inkluderade mer avancerade fysikberäkningar under tidigt 2000-tal.

Intel har stått som ägare av Havok sedan 2007, men från och med i år är det en ny ägare som gäller. Som en del av sin växande spelsatsning har Microsoft köpt upp Havok-tillgångarna, och företaget är öppna med vilka typer av projekt man har i kikaren framöver. Havok kommer bland annat användas som ett verktyg i DirectX 12, såväl som utvecklarverktygen Visual Studio och Azure. Just DirectX-integreringen blir särskilt intressant för PC-spelare, då det innebär att kan bli betydligt enklare för spelutvecklare att lägga in avancerad fysik i spel för Windows framöver – det kan i sin tur tänkas ge ett övertag gentemot konkurrerande lösningar som Vulcan.

Dessutom menar Microsoft att Havok kommer integreras i molntjänsterna bakom Xbox One, vilket innebär att motorn kommer användas flitigare än tidigare för att rendera fysik i molnet och därmed avlasta hårdvaran direkt i spelkonsolen. Latenser är fortfarande ett stort frågetecken för spelberäkningar i molnet, men det kommer bli intressant att se vad en aktör som Microsoft kan göra med en teknik som Havok med rejäl ekonomi i ryggen.

Källa: Microsoft

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tidsdjuret Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tidsdjuret
Medlem
Tidsdjuret

Avancerad molnteknik kan jag glömma med mobilt bredband 🙁