win10

Ikväll presenterade Microsoft nästa stora version av Windows som smått oväntat får namnet Windows 10. Det nya operativsystemet är tänkt att förena alla Microsofts plattformar, från mobilen till skrivbordet och TV-bänken, med en gemensam applikationsbutik och, till sist, en pånyttfödd startmeny.

Då var det till slut dags för Microsoft att visa upp nästa generation av operativsystemet Windows, efter en sval framgång med Windows 8 och 8.1. Vad som antagits redan sedan innan kvällens presskonferens var att Microsoft till viss del skulle leta sig tillbaka till rötterna, för att dra nytta av det som gjorde Windows 7 till ett så pass populärt operativsystem, utan att för den delen offra de delar som faktiskt var styrkor i Windows 8 och 8.1.

Nästa års Windows får namnet Windows 10 – med den enkla men något kryptiska motiveringen att Windows 9 ”inte hade känts rätt”. Microsoft har lyssnat på sina användare som sitter vid stationära eller mer traditionella bärbara datorer och tagit tillbaka flera element från Windows 7. Istället för att alla användare tvingas använda den tablet-anpassade startskärmen finns nu en ny, fräsch startmeny, som behåller fördelarna från startskärmen.

Windows 10 – gammalt möter nytt

I menyn finns nämligen både den traditionella applikationslistan, men även de Live-tiles som till stor del definierat Windows 8.x och dess mobila motsvarighet. Här finns även universalsökfunktionen från startskärmen i Windows 8.x. På så sätt kan användare med mus och tangentbord få en bättre överblick över sitt skrivbord, men samtidigt få de fördelar som startskärmen trots allt förde med sig. Startskärmen finns dock fortfarande kvar – för dig som använder en pekskärm.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Mjukvara/Windows9_pressevent/largethumbnails/VRG_1078.jpg

En annan intressant nyhet är möjligheten att köra Modern UI-applikationer från Microsoft Store i fönsterläge. Ett av problemen med Windows 8 och 8.1 var att medan många av applikationerna från butiken är väldigt kompetenta, så är operativsystemet på sätt och vis uppdelat i två helt olika användargränssnitt och – därigenom – ekosystem. Modern UI-applikationer körs per automatik i helskärm, eller kan delas in i ett diskret antal sektioner på skärmen. Därför har det varit svårt att på ett smidigt sätt blanda sitt skrivbordsarbete med sina Modern UI-applikationer.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Mjukvara/Windows9_pressevent/largethumbnails/VRG_1108.jpg

Nu kan alltså alla applikationer köras i fönster, med bibehållen snap-funktionalitet som enkelt låter dig fördela upp applikationerna över skärmytan för enklare multitasking. Dessutom finns en ny ”Task View”, som ger en snabb överblick över programmen som körs – jämförbart med Exposé eller Mission Control i Mac OS X. Funktionen kan aktiveras antingen via en pekskärmsgest (svepning in från vänster sida) eller via ett tangentbordskommando.

Ett mer enat ekosystem

Det största steget för Microsoft blir dock inte nödvändigtvis de nya finesserna till PC-plattformen, utan hur enheterna kommer samarbeta. Det här är en punkt där exempelvis Apple vinner många kunder idag, och som Microsoft med sin redan breda kundbas har mycket att tjäna på. Det är samma kodbas (även här likt Apples OS X och Ios) och produktnamn till såväl PC-plattformen som till mobilsidan, och tanken är att de även kommer ha en gemensam applikationsbutik.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Mjukvara/Windows9_pressevent/largethumbnails/VRG_1062.jpg

Fler nyheter kommer givetvis ingå i Windows 10 när det släpps i skarp version under andra halvåret 2015, och dessa kommer förmodligen offentliggöras i takt med att vi närmar oss den tidiga förhandsversionen som ska släppas redan imorgon.

Glöm inte ta en titt i vår live-artikel där det finns fler detaljer och bilder från det nya operativsystemet!

Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
pben1nILGot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
nILGot
Medlem
nILGot

Jag tror att deras Surface plattform kommer få sig en rejält uppsving om dem kommer få Win10
Pro är lite för dyr för att tilltala allmänheten och Rt saknar Appar och program. Så kan man få en budget platta som får pc funktionalitet till ett billigt pris så tror jag det kommer bli en fullträff.

pben1
Gäst
pben1

”… när det släpps i skarp version mot slutet av nästa år …”

Det dröjer alltså mer än ett år innan W10 släpps?