DRM-skydd är en metod för att upphovsrättsinnehavare ska känna sig tryggare när de distruberar sitt material, och lösningen blir allt vanligare för både film, spel och musik. Rykten och läckor talar nu för att Microsoft samarbetar med hårdvarutillverkare för att införa ett nytt DRM-skydd för video direkt i hårdvaran.

För att förhindra enkel piratkopiering används olika former av krypering i både hård- och mjukvara. Exempelvis agerar HDCP-standarden som ett inspelningsskydd mellan din TV och din blu ray-spelare, och många digitalt köpta filmer levereras med ett kopieringsskydd som förhindrar att de delas vidare till andra enheter. Microsoft hoppas öka intresset för att använda Windows som en multimediaplattform, och därför tycks företaget nu utveckla en ny DRM-standard för Windows 10 som integreras direkt i hårdvaran.

Förhindrar piratkopiering – och låser högre upplösningar

PC World har kommit över uppgifter som talar för att Microsoft arbetar på PlayReady 3.0, en standard som är tänkt att implementeras i samarbete med hårdvaruaktörer som AMD, Nvidia, Intel och Qualcomm, samt upphovsrättsinnehavare som filmproducenter eller streaming-tjänster.

Med PlayReady 3.0 krypteras exempelvis en film eller en TV-serie direkt i grafikkretsen samt kräver stöd i operativsystemet. Det innebär dels att innehållet kan låsas till en specifik dator, men även att äldre datorer som saknar rätt hårdvara troligtvis inte kommer få stöd för att avkoda materialet, åtminstone inte till fullo.

4k-drm-hardware-drm-slide-100579489-orig

En annan funktion hos PlayReady 3.0 är nämligen att utvalda delar av materialet kan låsas – ett exempel är du som standard kan spela upp en film i full HD eller lägre upplösningar, men vill du se den i 4K-upplösning kommer du behöva PlayReady 3.0. Det är inte heller omöjligt att den högre upplösningen kan köpas till i efterhand för att lyfta låset i filen.

Medan Microsoft kommer bygga PlayReady 3.0 främst kring Windows 10 så är tanken att andra enheter också ska kunna använda sig av standarden – det kommer dock krävas en certifiering för att avkodningen ska fungera. En av avsikterna bakom standarden är att mediabolagen ska få större tillit till PC-plattformen och våga släppa exempelvis nya filmer tidigare, istället för att vänta fler månader efter biopremiären.

Varken Microsoft eller de berörda hårdvaruaktörerna har bekräftat uppgifterna, och det finns ännu inte heller någon information om när standarden i så fall kommer införas. Det kan ske antingen vid lanseringen av Windows 10 eller vid ett senare skede i en uppdatering.

Källa: PC World

Relaterade artiklar

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
FadeawayTripptrapptrullSebbeAnti fjant.Rave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

Ja frihet är tydligen efterblivet och något som bör förbjudas, hoppas USA jobbar ännu mer i denna riktning 😥

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Jag ger det en vecka, sen är det crackat och bortglömt för all framtid.

Benkt
Gäst
Benkt

Hade vi inte kommit överens om att DRM är en dålig idé som bara ställer till det för de som är laglydiga?

lhf
Gäst
lhf

[quote name=”Sven Tobak”]Ja frihet är tydligen efterblivet och något som bör förbjudas, hoppas USA jobbar ännu mer i denna riktning :cry:[/quote]

Fast stöld är ju inte lagligt använder du en piratkopia så klart de ska låsas egentligen du har ju inte betalat. Detta är inte ett kommunist samhälle tur nog
utvecklarna ska klart ha sina pengar. Så att det inskränker på din frihet vet jag inte

Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

[quote name=”lhf”][quote name=”Sven Tobak”]Ja frihet är tydligen efterblivet och något som bör förbjudas, hoppas USA jobbar ännu mer i denna riktning :cry:[/quote] Fast stöld är ju inte lagligt använder du en piratkopia så klart de ska låsas egentligen du har ju inte betalat. Detta är inte ett kommunist samhälle tur nogutvecklarna ska klart ha sina pengar. Så att det inskränker på din frihet vet jag inte[/quote] Häftigt att du är så enkelspårig och påstår att jag förespråkar stöld, grattis! Om du har en illegalt nedladdad fil så kan du göra exakt vad du vill med den. Om du däremot betalat… Läs hela »

Rave
Gäst
Rave

Signaturen ”Strejf” på SweClockers är anställd av Microsoft och skriver fina ord om allting Microsoft. Han deltar endast i trådar som handlar om MS och aldrig i något annat. Han startar också trådar som uteslutande handlar om hur fantastiskt MS är. Detta med SweClockers goda minne, trots att han som företagsanställd bryter mot varenda forumregel som finns. MS har sannolikt betalat SC för denna ”täckta” reklam.

Ja, apropå Microsoft och deras skumheter.. =)

Anti fjant.
Gäst
Anti fjant.

[quote name=”Rave”]Signaturen ”Strejf” på SweClockers är anställd av Microsoft och skriver fina ord om allting Microsoft. Han deltar endast i trådar som handlar om MS och aldrig i något annat. Han startar också trådar som uteslutande handlar om hur fantastiskt MS är. Detta med SweClockers goda minne, trots att han som företagsanställd bryter mot varenda forumregel som finns. MS har sannolikt betalat SC för denna ”täckta” reklam.

Ja, apropå Microsoft och deras skumheter.. =)[/quote]
Och varför tar du detta på detta forum? Ska någon moderator här fixa dina löjliga sweclockers bråk? 😛

Sebbe
Medlem
Sebbe

Microsoft kan vinka adjö till pengar i fortsättningen eftersom Linux gör samma sak och mycket mer, fast bättre. Så det lär dröja läääääääänge innan jag rör en Windowsdator igen.

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”lhf”][quote name=”Sven Tobak”]Ja frihet är tydligen efterblivet och något som bör förbjudas, hoppas USA jobbar ännu mer i denna riktning :cry:[/quote]

Fast stöld är ju inte lagligt använder du en piratkopia så klart de ska låsas egentligen du har ju inte betalat. Detta är inte ett kommunist samhälle tur nog
utvecklarna ska klart ha sina pengar. Så att det inskränker på din frihet vet jag inte[/quote]

Ta och läs på vad kommunism är och ta en funderare på varför du bor i en kommun och fundera på vad orden egentligen betyder, så [b]kommer[/b] du säker på vad jag menar.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kan inte filmbranschen bara ta fram en fungerande affärsmodell för oss som gillar att se på film så skulle det här vara ett ickeproblem. Betalningsviljan finns ju helt uppenbarligen vilket Spotify med flera bevisat. Skulle det här projektet från Microsoft verkligen vara billigare i längden, med alla resurser som måste till för att utveckla och genomföra denna idé. För att inte tala om allt arbete som måste läggas för att få med alla inblandade i projektet. Det måste röra sig om många miljarder dollar i utvecklingskostnader för att sjösätta detta, vilket sedan kanske ändå bara crackas av några uppfinningsrika själar.

Fadeaway
Gäst
Fadeaway

[quote name=”lhf”][quote name=”Sven Tobak”]Ja frihet är tydligen efterblivet och något som bör förbjudas, hoppas USA jobbar ännu mer i denna riktning :cry:[/quote]

Fast stöld är ju inte lagligt använder du en piratkopia så klart de ska låsas egentligen du har ju inte betalat. Detta är inte ett kommunist samhälle tur nog
utvecklarna ska klart ha sina pengar. Så att det inskränker på din frihet vet jag inte[/quote]

FYI piratkopiering är inte stöld, utan juridiskt är det ett brott mot upphovsrättslagen. Piratkopiering och stöld är båda brott, men det är två olika typer av brott. Äppel o Päron