AMD har det rejält tufft på marknaden idag och förutom röda siffror i sina kvartalsrapporter har man utsetts till det miljardföretag troligast att gå i konkurs inom 5 år. Med ett minskande börsvärde och ett gediget produktutbud är det inte konstigt att fler företag visat intresse för att ta över rulliansen och nu pekar nya rykten på att Microsoft kan vara högst upp på listan.

AMD har förlorat en stor del av sitt börsvärde de senaste 10 åren, ett värde som idag uppgår till runt 1,5 miljarder dollar. En struntsumma i jämförelse med de 140 miljarder dollar som processorgiganten Intel värderas till. Eller för den delen grafikkortstillverkaren Nvidia som idag har ett totalt börsvärde på drygt 12 miljarder dollar.

Det har tidigare ryktats om att elektronikjätten Samsung knackat på AMD:s dörrar med ett erbjudande men nu ska det enligt Fudzilla vara mjukvarujätten Microsoft som är i diskussioner kring ett förvärv.

Microsoft har närmast monopol på PC-marknaden när det kommer till sitt operativsystem Windows men har samtidigt blivit allt hårdare pressat av Apple som med sin egen plattform Mac OS X och matchande hårdvara kontinuerligt plockar marknadsandelar. Att matcha sin satsning på mjukvara med egna kretsar skulle vara en intressant väg framåt för Microsoft på PC-marknaden, men kanske ändå mer inom andra kringliggande områden.

AMD R9 Nano 048

Särskilt företagets satsning på spelkonsolmarknaden skulle kunna gynnas av ett AMD-förvärv. Processortillverkaren står idag för både CPU- och GPU i Microsofts spelkonsol Xbox One och med denna hårdvara under eget tak skulle Microsoft få både bättre kontroll på sin produktutveckling samt produktionskostnader.

AMD har samtidigt mycket olika produkter och kretsar för servermarknaden där Microsoft är stora och skulle med egen processorteknik kunna utveckla mer kompletta produkter och lösningar för sina kunder.

Det låga börsvärdet talar för ett komplett förvärv

De obekräftade uppgifterna från Fudzilla säger ingenting om hur långt AMD och Microsoft kommit i eventuella diskussioner men det spekuleras kring att AMD skulle kunna sälja av endast sin grafikdel som nyligen bröts loss i Radeon Technology Group. Samtidigt talar det förhållandevis låga börsvärdet om att en köpare likaväl kan satsa på att sluka hela företaget och fokusera på att få ut AMD:s efterlängtade Zen-arkitektur på marknaden. AMD:s börsvärde på 1,5 miljarder dollar får ses som en droppe i havet för Microsoft med ett motsvarande börsvärde på över 347 miljarder dollar.

Rykten kring uppköp av företag och i synnerhet AMD dyker upp med jämna mellanrum. Även om företaget mycket väl kan vara i diskussioner med intresserade uppköpare betyder inte detta att någon affär blir av i slutändan och liknande uppgifter ska alltid tas med en rejäl nypa salt.

Källa: Fudzilla

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Per LunqvistS0urcerr0RStefan AxelssoncresollMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst
Thomaseronum

Tror faktiskt MS är ett bättre alternativ än Samsung iaf.

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

MS och hårdvara är ju mest flopp. Zune floppade, ”Microphone” floppade, X-box går med förlust, Nokia är avskrivet. Varför skulle de lyckas med AMD? MS är företagsmässigt en skyddad verkstad där man sedan gammalt varit så dominerande att man inte behövt anstränga sig för pengarna har bara rullat in. Nu är världen en helt annan med Google och Apple som ger bort sina operativsystem. Risken är att Microsoft kan vara borta om fem år.

Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

Att Apple skulle ”GE” bort något, tillåt mig skratta !Finns väl inget dyrare operativsystem än deras?Vare sig det sitter i en imac eller iphone, för det är ju samma intel processor, samma samsung eller hynix minnen eller amd/nvidia grafik men är fortfarande tusentals kronor dyrare… Det man skulle kunna sikta mot är ju en en desktop dator i fickformat.Låt oss drömma 10-15 år framåt i tiden när alla CPU/GPUer är så små men med prestanda som en desktop dator. Du har med den i fickan till jobbet eller var du nu är på väg. Men när du kommer hem sätter… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Lite rolig nyhet eftersom det inte var länge sedan det var någon här spekulerade i att Samsung skulle vara intresserad av AMD vilket jag ansåg vara extremt långsökt och föreslog just Miscoroft som en av spekulanterna. Frågan är vilka planer som Microsoft egentligen skulle ha för AMD. Risken finns att vi kommer få se en fokusering på mobila plattformar samt spelkonsoler och de kommer släppa den mindre lönsamma prestanda delarna till Intel och nVidia. I så väl CPU som GPU utgör prestanda segmentet så pass liten marknadsandel så att det är helt enkelt inte lönsamt med tanke på utvecklingskostnaderna. Att… Läs hela »

cresoll
Medlem
cresoll

Det kommer inte att bli bra. Att äga AMD kommer att bli dyrt i längden t ex utvecklingskostnader. Microsoft är ingen bra ägare. Kolla bara på Nokia som blev styvmoderligt behandlat, och inte tjänade Microsoft några stora pengar på uppköpet.

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

[quote name=”Ghost^[Homie]”]Att Apple skulle ”GE” bort något, tillåt mig skratta !Finns väl inget dyrare operativsystem än deras?[/quote]Skriver detta på min iMac 2009. Den har kunnat uppgraderas gratis med OS X 10.7, 10,8 10,9 10,10 och det kommande 10.11. Vad har samma uppgradering kostat med Windows? En dators kostnad handlar ju inte bara om ett inköpspris.…Jag kan ju om jag vill köra Windows och OS X och Chrome som jag vill på den, vilket är en fördel ibland.… Jag är inte alls ute efter att skapa en Apple/Microsoft-debatt. Jag pekar bara på att OS X är gratis liksom Chrome vilket sätter… Läs hela »

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

[quote name=”Morkul”]Lite rolig nyhet eftersom det inte var länge sedan det var någon här spekulerade i att Samsung skulle vara intresserad av AMD vilket jag ansåg vara extremt långsökt och föreslog just Miscoroft som en av spekulanterna. Frågan är vilka planer som Microsoft egentligen skulle ha för AMD. Risken finns att vi kommer få se en fokusering på mobila plattformar samt spelkonsoler och de kommer släppa den mindre lönsamma prestanda delarna till Intel och nVidia. I så väl CPU som GPU utgör prestanda segmentet så pass liten marknadsandel så att det är helt enkelt inte lönsamt med tanke på utvecklingskostnaderna.… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Måste säga att jag gillar precis varenda kommentar till denna artikel.Mycket intressant att läsa båda nyheten och kommentarerna.Själv ser jag också gärna ett europeiskt eller amerikanskt företag köpa upp AMD – om det nu ska säljas. Men allra helst ser jag företaget fortsätta vara oberoende, och lyckas vända trenden.[quote name=”Per Lunqvist”]AMD har ingen ”mobil” plattform och att hålla jämna steg med företag som Qualcomm är minst lika dyrt som att ta rygg på Intel.Fråga Intel hur många miljarder de har plöjt ner utan några större resultat, vet knappt om de har 1% av marknaden.[/quote]Ja, men jag tror att många kan… Läs hela »

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

Eller så ligger AMD steget efter hela tiden medvetet och är tillräckligt billiga för att sno kunder från Intel. Det är horribelt kostsamt att ligga först så varför om det inte behövs? De flesta som köper datorer vill ha billiga datorer och inte hyperpresterande monster för att posta på Facebook…

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

[quote name=”Stefan Axelsson”]Eller så ligger AMD steget efter hela tiden medvetet och är tillräckligt billiga för att sno kunder från Intel. Det är horribelt kostsamt att ligga först så varför om det inte behövs? De flesta som köper datorer vill ha billiga datorer och inte hyperpresterande monster för att posta på Facebook…[/quote] Lol, för det går ju så bra för AMD? [quote name=”S0urcerr0R”]Måste säga att jag gillar precis varenda kommentar till denna artikel.Mycket intressant att läsa båda nyheten och kommentarerna.Själv ser jag också gärna ett europeiskt eller amerikanskt företag köpa upp AMD – om det nu ska säljas. Men allra… Läs hela »

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

[quote name=”Per Lunqvist”]

Lol, för det går ju så bra för AMD?

Intel ger bort sina processorer för att de är så dåliga, så de kan få några procent av kakan. Intel har ingen processor i high end segmentet vad jag vet och de bygger inga telefoner själva.[/quote]

Förstår inte vad du vill säga.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Stefan Axelsson”]Förstår inte vad du vill säga.[/quote]Inte jag heller.
Att dom skulle vara dåliga har jag inte uppfattat nånstans, men å andra sidan har jag inte följt utvecklingen kring dessa tillräckligt.
Det jag redan vet är att befintlig native-kod för x86/x64 är ganska direktkomptibelt med intel arkitekturen (plus kompatibilitetslogiken som ger stöd för ARM-kod), vilket bäddar för schyssta portningar av både det ena o det andra. Det skulle vara kul om NHW testade en intel lur snart för att se var Intel för nuvarande placerar sej.

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

[quote name=”S0urcerr0R”][quote name=”Stefan Axelsson”]Förstår inte vad du vill säga.[/quote]Inte jag heller.Att dom skulle vara dåliga har jag inte uppfattat nånstans, men å andra sidan har jag inte följt utvecklingen kring dessa tillräckligt.Det jag redan vet är att befintlig native-kod för x86/x64 är ganska direktkomptibelt med intel arkitekturen (plus kompatibilitetslogiken som ger stöd för ARM-kod), vilket bäddar för schyssta portningar av både det ena o det andra. Det skulle vara kul om NHW testade en intel lur snart för att se var Intel för nuvarande placerar sej.[/quote] Hade Intel haft en konkurrenskraftig produkt hade de inte behövt ge bort processorerna. ”why… Läs hela »