Det har gått två år sedan Microsoft introducerade Surface 2. Nu får den Windows RT-drivna produkten en Windows 8.1-driven efterföljare. Surface 3 presenteras som en mindre, billigare och mindre kraftfull version av Surface Pro 3. Den behåller storbroderns annorlunda skärmformat men har ett pris som påminner mer om den billigare modellen från 2013.

Med Windows 10 på ingång trodde nog många att nästa Surface från Microsoft skulle bli en debut-produkt för det nya operativsystemet. När det ändå återstår ett par månader passar nu Microsoft på att introducera en ny Windows 8.1-produkten dator kallad Surface 3. Den nya datorn kan ses som en uppföljare till Surface 2 trots att den skiljer sig mycket från föregångaren.

Surface_3_hel

Surface 2 var en Windows RT-driven datorhybrid med ett Nvidia tegar 4-chipset och en 10,6 tum Full HD-upplöst skärm. Surface 3 är en helt ny produkt med helt andra specifikationer men en liknande målgrupp. Den nya modellen har en 10,8 tum Full HD-upplöst skärm i 3:2-formar, vilket ger en upplösning på 1 920 x 1 280. Skärmen har alltså samma format som Surface Pro 3 men ett helt annat format än sin föregångare.

Från ARM till x86

Innanför datorns skal finns inte längre ett ARM-chipset. Surface 3 blir en av marknadens första produkt att använda Intels nya namn för Atom-serien, nämligen Intel Atom x7. Detta betyder att datorn använder ett billigt chipset men ett av Intel Atom-familjens mest kraftfulla serie. Datorns chipset får hjälp av 2 eller 4 gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte eller 128 gigabyte lagringsutrymme. I en kommande modell kommer också finnas ett LTE-modem.

Likt sin föregångare än också Surface 3 relativt tunn. Datorn är 8,6 millimeter tjock och väger 620 gram. Runt om datorns tunna sidor finns en USB 3.0-port och en Mini DisplayPort-port. Laddning sker nu genom en microUSB-port istället för föregångarens speciella laddningsport. På datorns fram- och baksida finns nu en 3,5 megapixelkamera och en 8 megapixelkamera.

Likt alla andra Surface-produkter har också Surface 3 ett inbyggt stöd så att den kan ställas på ett bord. De användare som vill använda ett fysiskt tangentbord kalalt Surface 3 Type Cover.

Surface_3_Type_cover

Som en surfplatta hade Surface 3 varit en dyr affär. Som en dator är dess pris lite lättare att motivera. Den billigaste modellen av Surface 3 kostar 5 700 kronor och Surface 3 Type Cover kostar 1 430 kronor. Den dyrare varianten av Surface 3 kostar 6 800 kronor. Alla modeller och tillbehör lanseras den 7 maj.

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid