Efter en vår som präglats av arga reaktioner på påtvingade Windows 10-uppgraderingar tvingas nu världens största mjukvaruföretag att öppna plånboken.

Under de senaste veckorna har allt fler rapporter dykt upp om användare som ofrivilligt fått sina datorer uppgraderade till Windows 10 – antingen genom att försöka klicka bort erbjudandet om uppgradering och istället aktivera den, eller genom att använda automatiska systemuppdateringar i Windows 7 eller 8. Som konsekvens har automatiska uppgraderingar till Windows 10, utan aktivt godkännande från användaren, startat mitt i allt från spelstreamar till väderleksrapporter.

Skadestånd för förlorade intäkter

Microsoft har fått hård kritik för sina uppgraderingsmetoder, och nu har de kontroversiella uppgraderingarna även gett rättsliga följder i USA. Teri Goldstein, en entreprenör som driver en resebyrå, har stämt Microsoft för förlorade intäkter i samband med att hennes arbetsdator påbörjat en uppgradering utan hennes godkännande.

“I had never heard of Windows 10. Nobody ever asked me if I wanted to update”, säger Teri Goldstein till The Guardian.

Mjukvarujätten har nu gått med på Goldsteins krav på 10 000 dollar för att täcka förlorade intäkter och inköp av en ny dator. Detta då uppgraderingen misslyckats under processen, och resulterat i en långsam och instabil dator. Snarare än att driva frågan vidare och dra på sig ytterligare rättskostnader valde Microsoft att gå med på kraven och betala ut hela summan.

Vad som nu återstår att se är huruvida det här fallet kommer locka fler drabbade till att söka ersättning från Microsoft. Sedan rapporter om de forcerade uppgraderingarna började dyka upp i våras har gott om skräckhistorier spritts på internet, både från företag och privatpersoner, och att Microsoft backar i det här fallet kan komma att innebära en grund för fler stämningar både i och utanför USA.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid