Microsoft slog på stort med sin molnbaserade lagringstjänst Onedrive när man rullade ut sina Office 365-abonnemang ett drygt år sedan. Alla som betalade för Office 365 skulle få obegränsat lagringsutrymme i molnet, ett löfte man nu backar på. Anledningen är att flera användare lagrat massiva mängder data, i värsta fall mer än 75 terabyte på Microsofts Onedrive-servrar.

Microsoft avslöjar nu i ett blogginlägg att företaget beslutat sig för att dra tillbaka erbjudandet om fritt lagringsutrymme på Onedrive. Ett beslut som enligt Microsoft ska vara påtvingat efter att vissa användare börjat ta erbjudandet om fritt lagringsutrymme lite väl ordagrant.

I bloggposten skriver man att vissa användare börjat lagra data från flera datorer och hela filmbibliotek på Onedrives servrar, totalt handlar det om i de mest extrema fall över 75 terabyte av data från en ensam användare. En siffra som enligt Microsoft ska vara 14 000 gånger högre än genomsnittanvändningen och som ökar snittanvändningen för Onedrive-användare till 5,5 gigabyte.

Skulle kräva hårddiskar för 34 000 kronor

Skulle man köpa hårddiskar i svenska butiker för att lagra 75 terabyte data skulle det krävas 13 stycken 6 terabyte hårddiskar med en prislapp på närmare 34 000 kronor.

Microsoft har därför beslutat att sätta en lagringsbegränsning på maximalt 1 terabyte, samma gräns som tidigare. Samtidigt som företaget plockar bort betalplanerna med 100 resp. 200 gigabyte data och ersätter dessa med en ensam dataplan på 50 gigabyte för motsvarande 16 kronor i månaden. Vilket är detsamma som 100 gigabyte kostar i dagsläget. Det kostnadsfria lagringsutrymmet för Onedrive sänks också från 15 gigabyte till 5 gigabyte vid årsskiftet.

Användare som betalt för obegränsat lagringsutrymme har 1 år på sig att plocka bort data som överstiger den nya begränsningen på 1 terabyte medan användare med mer än 5 gigabyte data på sin kostnadsfria konto likaså har 1 år på sig att radera ytterligare filer från lagringstjänsten.

 Källa: Microsoft Onedrive

Relaterade artiklar

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
johnjensen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Visst är det lite löjligt med över 75TB men är det obegränsat så är det. Vad som är mer intressant är att Microsoft passar på att även snåla in utrymmet för allt annat. 1/3 gratisutrymme och dubbla priset för 50gb. Samtidigt är 1TB lite väl lite för de som har ”obegränsat”.

Medlem
Johan Fredriksson

Undrar hur många som kommer byta till Gdrive nu? Sååååå mycket bättre 🙂

Stormense
Medlem
Stormense

[b]Det kostnadsfria lagringsutrymmet för Onedrive sänks också från 15 gigabyte till 5 gigabyte[/b]

Gjorde att jag lade ner min Windows Phone i byrålådan och köpte mig en Android-mobil. Upptäckte att Android kommit ikapp och gått ifrån Windows Phone. Tror inte Microsofts mobilsystem kommer överleva länge till och inte när de sågar av grenen de sitter på.