Microsoft hävdas nu lägga ett större fokus på utvecklingen av egna processorer. Dessa sägs baseras på ARM och ska ge företaget större frihet när det kommer till just serverprocessorer. Dock menar spekulationer att vi även kan komma att se designen driva framtida Surface-datorer.

En ny rapport från Bloomberg menar att Microsoft har påbörjat arbetet med att designa en helt egenutvecklad serverprocessor. Meningen bakom denna enhet sägs vara att Microsoft vill bli mer självständiga när det kommer till drivandet av företagets Azure-system. En egenutvecklad processor skulle göra Windows-skaparen mindre beroende av Intel och deras Xeon-produkter.

Denna processordesign ska baseras på ARM och Microsoft skulle då följa i till exempel Amazon och Apples fotspår. Den förstnämnda har sedan ett par år tillbaka serverprocessorer kallade Gravitron som driver runt tio procent av Amazon Web Services. Den sistnämnda har sin nya processor M1 som driver de senaste Mac-datorer.

Enligt Bloombergs källor är det störst chans för Microsofts satsning att resultera i enheter för den tidigare nämnda servermarknaden. Däremot nämns det även att vi kan komma att se processorer födda ur initiativet driva framtidens Surface-enheter. Något Microsoft redan doppat sina tår i när det kommer till Surface Pro X. En bärbar dator baserad omkring Microsofts ARM-baserade processorenhet SQ1 som utvecklades i samarbete med Qualcomm.

Microsoft har hållit en fortsatt märkbar fokus på Windows-on-ARM. En satsning som alldeles nyligen fick tillgång till emulering av x64-processer. Således har nu ARM-baserade Windows-system ännu fler applikationer tillgängliga och fler är på ingång. På så vis är det inte helt otänkbart att Microsoft även fokuserar mer på faktiska ARM-processorer.

Exakt när vi kan komma att se dessa påstådda processorer avtäckas nämns inte i Bloombergs rapport. Således återstår det att se om Microsoft faktiskt har egna processordesigner under utveckling och om de ryktade planerna faktiskt leder någonstans.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid