Micron kommer under nästa år att lansera en ny form av minne välanpassat för grafikkretsar. Enligt nya uppgifter ska minnestekniken lanseras som GDDR6 under nästa år och erbjuda fördubblad minnesbandbredd jämfört med motsvarande GDDR5-kretsar som används på de flesta grafikkort idag.

GDDR6 ska enligt obekräftade uppgifter till tekniksajten Fudzilla vara Microns svar på HBM-minne och nu ska flera viktiga specifikationer och detaljer kring minnestekniken vara fastslagna. Den största nyheten med GDDR6 är givetvis den rejält ökade minnesbandbredden där det talas om mellan 10 till 14 gigabit per sekund, det dubbla mot dagens 7 gigabit per sekund som oftast är gränsen för GDDR5-minneskretsar.

Det mesta pekar mot att Microns arbete med GDDR5X som avslöjades redan tidigare i höstas nu anses ge så stora fördelar att minnestekniken helt sonika lanseras som GDDR6. Minnestekniken ska enligt källor till Fudzilla ha fördelen mot den annars snabbare HBM-tekniken att grafikkortstillverkare kan fortsätta använda sig av liknande kretskortslösningar som på nuvarande generationer av grafikkort. GDDR6 väntas också bli lättare att implementera och tillverka, vilket varit ett huvudbry för AMD där tillgängligheten på HBM-minne varit begränsad efter lanseringen av deras Fiji-baserade grafikkretsar.

Läs även: GDDR5X kan fördubbla prestandan från GDDR5-minne i nya grafikkort från både AMD och Nvidia

Exakt när och på vilka grafikkort GDDR6-minne kommer att introduceras är oklart men oavsett om det blir GDDR- eller HBM-minne nästa år lär 2016 års grafikkort vara bättre lämpade för höga upplösningar och andra bandbreddskrävande grafiktekniker.

Läs även: Svenska grafikkortsguiden: Prestandaklass 2 500 till 6 500 kronor

Källa: Fudzilla

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulShinigami Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robert M
Medlem
Robert M

Kul, ett billigare alternativ än HBM för att sakta ner utvecklingen. Men hade varit intressant att se dessa staplade.

Morkul
Medlem
Morkul

Då GDDR5 fortfarande har prestanda nog för 80-90% av vad marknaden så är detta goda nyheter. Att även mellan segment kort kommer få en prestanda boost utan större kostnads ökning är aldrig fel.