Micron snabbar upp tillverkningen av GDDR6 och hoppas ha den nya grafikminnestypen redo att börja skeppas framåt slutet av 2017.

Trots att vi såg lanseringen av minnestypen GDDR5X under 2016 så vill Micron få ut uppföljaren GDDR6 så tidigt som slutet av 2017. Anledningen sägs vara det ständigt ökande intresset för VR och e-sport.

Även om HBM2 (som kommer användas bland annat till AMD:s kommande entusiastarkitektur Vega) är en mycket potent minnestyp sett till bandbredd och energieffektivitet så är den även väsentligt dyrare än GDDR5 eller GDDR5X. Det kan resultera i att det blir grafikkorten i det övre entusiastsegmentet som blir utrustade med HBM2. Detta medan GDDR6 tar över från GDDR5 för resterande segment.

GDDR6 blir dubbelt så snabbt som föregångaren

De detaljerade tekniska specifikationerna kring den nya minnestypen är fortfarande mestadels okända. Men vi vet att GDDR6 utlovas få dubbelt så hög bandbredd jämfört med snart 9 år gamla GDDR5.

Merparten av grafikkorten på dagens marknad använder sig av GDDR5-minne som har en överföringshastighet på 8 Gbit/s per krets. GDDR6 förväntas ha en motsvarande hastighet på 16 Gbit/s.

Den nya minnestypen ska även vara 20 procent mer energieffektivt än GDDR5X, den typ av minne som används bland annat i Nvidia Geforce GTX 1080.

Den nuvarande planen är att GDDR6 ska börja rulla ut från Microns fabriker mot slutet av året. Rimligtvis kan det innebära att minnestekniken hittar in i faktiska grafikkort som tidigast vid årsskiftet eller, mer troligen, under våren 2018.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid