Svenskar tenderar att köpa dyra smartphones. Därför är det lite extra intressant att se ett nytt operativsystem ta sig in i marknadens övre segment. Detta är precis vad vi bjuds på i dag. Canonicals Ubuntu för smartphones kommer till Europa efter många års väntan i form av en dyr men kapabel smartphone kallad Meizu MX4.

Canoncials Ubuntu för smartphones introducerades för många år sedan men stötte på problem efter svalt intresse från tillverkare och en misslyckad gräsrotskampanj. Operativsystemet lanserades ändå i Europa i våras genom en billig produkt från den spanska smartphonetillverkaren BQ. Nu kommer en dyrare modell till Europa men denna gången är det den kinesiska tillverkaren Meizu som stå bakom.

Android-telefon får Ubuntu

Det är egentligen ingen större nyhet att Ubuntu når marknadens övre segment. Vi har till och med redan klämmt lite på dagens stora nyhet. Den klassiska Android-telefonen Meizu MX4, som snart börjar säljas med Ubuntu, visades nämligen upp på MWC-mässan i Barcelona i våras. Men nu är den alltså på väg till Europa. I morgon öppnar Meizu:s onlinebutik för försäljning och då kan kunder över hela kontinenten köpa exemplar av telefonen för 300 Euro. För det relativt låga priset får kunder en ganska bra specificerad telefon som kommer utrustad med en 5,36 tum skärm med en upplösning på 1 152 x 1 920, en fyrkärnig processor klockad till 1,7 gigahertz, 16 gigabyte lagringsutrymme och en 20,7 megapixelkamera.

Meizu-MX4-Ubuntu-Edition-2

Oneplus-inspirerad strategi

Meizu planerar inte att sälja sin nya modell på ett helt ordinärt sätt. Likt det kinesiska företaget Oneplus planerar Meizu att dela ut inbjudningar till köpare som ger dem möjlighet att betala för ett exemplar. En viss mängd inbjudningar ska delas ut varje dag så om kunder inte får tag på en inbjudan en dag kan de försöka nästa. Om intresset för telefonen är stort nog att motivera det komplicerade systemet är svårt att säga. Canonical har aldrig bekräftat några försäljningssiffror för Ubuntu-telefoner så vi får vänta och se hur stort intresse Meizu:s nya modell kan locka.

Vi tog som sagt en titt på Meizu MX4 på MWC-mässan i våras. Nedan ser du vår handson-video.

Källa: Canonical

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
JohnFisk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JohnFisk
Gäst
JohnFisk

Har den bättre batteritid och hållbarhet än min Nokia 2110?