Microsoft Windows 8 kommer att använda sig av två skilda användargränssnitt, det klassiska Windows-skrivbordet vi styr med mus och tangentbord. Samt det helt färska Metro-gränssnittet som är utvecklat för touchteknik. Till vår stora förtjusning bekräftar nu Microsoft att de båda gränssnitten är helt separerade och kan startas och stängas av likt vanliga applikationer.

Windows 8 ska enligt Microsoft vara det första Windows-operativsystem som verkligen anammar både den klassiska PC-världen samt den raskt växande mobila marknaden. Med hundratals miljoner Windows 7-användare i världen fanns det ingen vits eller möjlighet för företaget att utveckla Windows 8 utan sitt klassiska skrivbordsgränssnitt, men ganska tidigt i utvecklingen av Windows 8 ska man bestämt sig för att heller inte kompromissa med stödet för mobila enheter.

Microsoft beslutade sig för att arbeta vidare med två helt separata användargränssnitt där man redan visat upp lite av funktionaliteten och tanken bakom det nya pekgränssnittet Metro.

metro

I sitt senaste inläggutvecklingsbloggen ”Building Windows 8” har Microsoft nu förklarat lite närmare hur man resonerat i planeringen av de två gränssnitten. Men viktigast av allt, bekräftar att det nya Metro-gränssnittet är helt skilt från Windows-skrivbordet;

”Och om du vill stanna permanent försjunken i Metro-världen, kommer du aldrig se skrivbordet – vi kommer inte ens att ladda det (bokstavligt talat läses inte koden ens in) om du inte uttryckligen väljer att gå dit! Detta är Windows pånyttfött.” skriver Steven Sinofsky i Building Windows 8 blog

Detta är mycket goda nyheter och även om vi nästan förväntat oss en djupare separering mellan de två gränssnitten är det positivt att få det hela bekräftat. Detta betyder att man skulle kunna använda en och samma enhet för olika ändamål. Exempelvis en surfplatta med Metro-gränssnittet som när den placeras i en dockningsstation, likt ASUS Eee Pad Transformer, inte bara fysiskt förvandlas till en bärbar PC utan även mjukvarumässigt.

windows8explorerUtforskaren i skrivbordsgränssnittet av Windows 8.

De båda gränssnitten ska gå att aktivera och stänga ner som vanliga applikationer, vilket bör betyda att man inte påverkar varandras prestanda. Något som annars är ett av huvudproblemen i surfplattor med Windows 7 där pekgränssnittet bara är ett skal ovanpå det vanliga skrivbordet.

Microsoft verkar lärt sig läxan och tillsammans med en ARM-version av Windows 8 kan man mycket väl vara något stort på spåren.

Relaterade artiklar:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jocke223Birks-Boris-Anton KarmehedBaxtex Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Disney
Medlem
Disney

omg. skulle gladligen sitta kvar på win2k ifall spelen hade fungerat… nej tack till win8 😛

Tempel
Medlem
Tempel

Dom har gjort bra jobb med multitaskingen och smothness Men det är gjort för plattor och lek. Det är för folk som skall twittra medans dom sitter och glor på TV och samtidigt har fejsan uppe bredvid twittret..

Jag är oxå en som föredrar w2k-look. Cleant och snabbt och bra stöd för flera skärmar.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Precis som Anton skrev, itänk er win 8 på eee pad transformer med thundertrd kontakt så man kan koppla in grafikkort.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Tänk er Windows 8 på en 5″ telefon med trådlös laddning, och trådlös anslutning till tangentbord, mus, skärm och tv. 😉

Birks
Medlem
Birks

Hoppas metro stödjer flera skärmar, vore trevligt med en liten touch skärm som ”mus” och sedan visa informationen på vanliga skärmarna.

Jocke223
Gäst
Jocke223

Fullskärm är till för mobiltelefoner där utrymme är begränsat. Att implementera något sådant här på en arbetsstation är utan tvekan bajs rakt igenom. Drag & drop, bland annat, är ovärderligt i mitt jobb.

Jag har en Asus Transformer som jag använder som anteckningsblock, PDF-läsare, mailmaskin osv osv. Den är bra på många sätt, men att sköta mitt vanliga jobb på den är fruktansvärt omständigt.