OCZ är en välkänd aktör på marknaden som bland annat gjorde sig känd för sina internminnen under den stationära speldatorns storhetstid och på senare tid även för sina SSD-enheter. Men efter en tids motgångar har nu företaget ansökt om konkurs, och konkurrenten Toshiba kan komma att köpa upp resterna av företaget.

Det har inte varit lätt för OCZ under det senaste året. Den avtagande marknaden för prestandaminnen för stationära datorer har drivit företaget till att helt och hållet satsa på flashlagring, en satsning som mötts av många motgångar. Bland annat har företagets rykte fått ta en del stryk efter rapporter om många enheter som dukat under och behövt returneras, något som slagit hårt på en marknad med så tung konkurrens från jättar som Samsung och Intel.

OCZ har brottats med sina finanser sedan ett tag tillbaka, och i februari i år riskerade företagets aktier att tas bort från Wells Fargo-börsen för att de inte kunnat pålitligt redovisa sin vinst sedan första kvartalet 2012. Företaget hade till april på sig att redovisa sin ekonomi för 2012 och första kvartalet av 2013 för att hålla sig kvar på börsen. Medan rapporterna kunde redovisas innan deadline påvisade siffrorna att det inte såg ljust ut för företaget.

Toshiba kan köpa upp resterna

I ett pressmeddelande på sin hemsida har OCZ meddelat att de kommer ansöka om konkurs efter att inte ha kunnat betala sina lån. Långivaren Hercules Technology Growth Capital, i folkmun Hercules, har tagit kontroll över företagets tillgångar tills vidare. I samma pressmeddelande meddelar OCZ att Toshiba kan komma att köpa upp samtliga tillgångar om OCZ kan klara av att bibehålla företagets värde och behålla sina anställda. Om kraven inte möts kommer OCZ istället likvideras.

 

gold reaper

 

Vi minns många produkter från OCZ som gjort sig kända på marknaden och passerat genom vårt testlabb. Företaget har producerat många internminnen för datorspel och överklockning, bland annat sin populära Gold-serie med sina karaktäristiska guldfärgade värmespridare, och de mer rejäla överklockningsminnena Reaper och Flex med sina högprofilerade svarta värmespridare.

 

modxtream revodrive

 

Nätaggregatsserien Modxtream blev även den populär i system i flera prisklasser, och från SSD-sidan är företaget mest kända för sina serier Vertex, Vector och Agility och sin tidiga satsning på PCIe-baserad flashlagring i form av Revodrive-serien.

Nu återstår det att se om företaget kan leva upp till Toshibas villkor för ett uppköp, eller om vi helt enkelt kommer få se OCZ lösas upp helt och hållet. Företagets pressmeddelande finns att läsa i sin helhet här.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid