Den nya minnesstandarden DDR4 förväntas rullas ut till stationära datorer under nästa år och 2015, men det verkar som att de mobila enheterna kan få ett försprång. Samsung har nu utannonserat att de tagit fram nya strömsnåla DDR4-kretsar för leverans under första halvan av 2014.

Samsung är ett av världens främsta företag inom minnesteknik, och bara nu i november meddelade företaget att man tagit fram nya minneskretsar på 6 gigabit, med låg drivspänning och klarar av en bandbredd upp till 2 133 megabit per sekund. Redan nu passar de dock på att tala om nästa steg i utvecklingen, som tar ett ännu större kliv än tidigare.

De nya kretsarna använder sig av LPDDR4-tekniken, som ökar bandbredden markant upp till 3 200 megabit per sekund. Den minnesteknik som Samsung massproducerar i störst volym idag klarar jämförelsevis av halva den bandbredden, med 1 600 megabit per sekund. Allt som allt ska kretsarna vara 50 procent snabbare än dagens snabbaste DDR3-kretsar, med 40 procent lägre strömförbrukning. Drivspänningen blir 1.1 volt.

4 gigabyte i mobiltelefonen en möjlighet

Varje krets rymmer 8 gigabit, motsvarande 1 gigabyte. Det innebär att en mobil enhet, exempelvis en mobiltelefon, som använder sig av fyra kretsar nu kan nå 4 gigabyte internminne. Det blir en särskilt intressant övergång i och med att Samsung, Qualcomm och flera andra processortillverkare nu har siktet inställt på att leverera mobila ARM-processorer med stöd för 64-bitars minnesadressering, vilket bland annat ger stöd för större minnesmängder.

Kretsarna är tänka för de mest högpresterande enheterna bland surflattor och mobiltelefoner och kommer börja levereras till olika tillverkare under första halvan av 2014. Vi bör få se minneskretsarna implementerade i enheter strax efter det, troligen någon gång under andra halvan av 2014.

Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid