Minnestillverkaren OCZ Technology kommer hädanefter att kallas lagringstillverkare då man nu officiellt meddelat att man drar sig ut den konkurrensfyllda minnesmarknaden från och med den 28 februari 2011. OCZ kommer efter detta att lägga ner alla sina DRAM-produktlinjer och istället satsa fullt ut på deras SSD-teknik, som redan står för 78% av företagets intäkter.

OCZ Technology har varit en av de mest drivande företagen på SSD-marknaden sedan tekniken hittade ut bland konsumenter och under åren som gått har tillverkaren flyttat allt mer fokus på den minnesbaserade lagringstekniken. Anledningen är enkel och stavas lönsamhet.

Det är oerhörd konkurrens på DRAM-marknaden och har så varit under många år vilket gjort att OCZ fått se sin ursprungsmarknad krympa och bli allt svårare att hävda sig på, inte minst för en relativt liten tillverkare som OCZ. 

Vi rapporterade redan under hösten 2010 att OCZ:s kvartalsförsäljning av SSD-enheter hade ökat med smått fantastiska 265% och i sin senaste kvartalsrapport visade det sig att 78% av företagets totala omsättning kom från SSD-marknaden. Bara SSD-omsättningen under kvartalet var större än företagets tidigare totala kvartalsomsättning, vilket gav ett tydligt kvitto på vilken marknad som var intressantast att satsa på.

”We believe the market opportunity for SSDs is significant, and to that end, we will continue to invest in research and development to extend our leadership position. We also plan to increase our sales and marketing efforts in order to facilitate continued revenue growth and increased market share as SSDs gain adoption in all segments.”

OCZ satsar förutom på konsumentmarknaden även på företagsmarknaden med sin SSD-teknik. Deras senaste kvartalsrapport visade en total omsättning på 53,2 miljoner dollar där 41,5 miljoner dollar kom från SSD-försäljningen. Hur stor omsättning minnesförsäljningen gav har vi inga siffror på, men bevisligen inte tillräckligt för att vara intressant för företagets satsningar framöver.

Relaterade artiklar:

Sveriges största SSD-test 2010

 

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Mean MachineAnton Karmehedthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Faktiskt ganska tråkigt, är mycket nöjd med mina reaper minnen. Men tror det är en god strategi att satsa på de delar av företaget som presterar bäst.

this
Medlem
this

Måste även tillägga att man kan genom detta dra en slutsats att SSD enheter har ganska stora marginaler. Visserligen lär det vara enheterna anpassade för företag som drar in mest pengar, men det lär ju finnas utrymme för prissänkningar. Det behövs bara mer konkurrens.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Allting från OCZ på minnessidan har ju pajat efter ett halvår på sistone, speciellt de finare minnena. Deras RMA-hantering var ett skämt också, så jag måste nog säga att jag är glad att de lägger ner. De har inte haft några intressanta produkter på DRAM-marknaden på sistone heller, utan vill man ha intressanta grejer får man kika åt Corsairs och G.Skills håll.