Framtiden har minst sagt varit oklar om den konkursdrabbade minnestillverkaren Elpida, allt från ihopslagning med andra bolag till att styckas upp och säljas i bitar har det ryktats om. Nu står det klart att det blir amerikanska Micron som köper upp bolaget med stora planer för expansion.

Det var i maj som Micron fick exklusiv rätt att lägga bud på Elpida, efter löften om att det inte skulle ske några nedskärningar på den japanska arbetskraften. Det framgår nu att affären ska vara avklarad och att Micron får betala 200 miljarder yen – motsvarande cirka 2,5 miljarder dollar, respektive 18,6 miljarder kronor. Av den här summan kommer 140 miljarder yen gå direkt till Elpidas borgenärer, vilket innebär att runt 67 procent av skulden på 420 miljarder inte kommer att återbetalas. Resterande pengar ska gå till att betala av skulder till Elpidas leverantörer och affärspartners.

Elpidas fabrik i Hiroshima lockade Micron till budgivningen

Micron kommer överta hela Elpidas verksamhet och blir därmed världens näst största tillverkare av DRAM när affären väl är avklarad. Micron uppges redan ha planer för expansion där 100 miljarder yen – motsvarande runt 9,3 miljarder kronor, ska investeras i Elpidas gamla fabriker. Det här för att utöka produktionen av mobila minneskretsar som LPDDR, LPDDR2 samt den nyligen spikade standarden LPDDR3, för att nämna några.

Vi saknar ännu några officiella uppgifter från Micron och Elpida då affären ännu inte är officiell.


Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Trist om det blir Micron, de är redan stora och koncentreringen blir lite för stor. Marknaden hade mått bättre av Toshiba/Hynix köpt dem.