Klockfrekvenserna för dagens DDR3-minnesteknik har skjutit i taket de senaste åren och det är något som reflekteras i JEDEC:s arbete med specifikationen för DDR4. När organisationen presenterade de nya specifikationerna pratade man om hastigheter på upp till 4 266 MHz.

DDR4 specifikationen har specificerat en klockfrekvens på mellan 2 133 MHz upp till 4 266 MHz vilket är högre riktmärken än man tidigare planerat. Förutom högre klockfrekvenser får DDR4-minnen som väntat en lägre matningsspänning där standard väntas hamna på mellan 1,1V och 1,2V, men man har även öppnat för enheter med så låg spänning som 1,05V.

kaigai-04

Tyvärr finns det även nackdelar med de imponerande specifikationerna. För att säkerhetsställa de höga klockfrekvenser man planerat kommer DDR4-specifikationen endast stödja en ensam modul per minneskontroller. Något som betyder att minnestillverkare måste öka densiteten på sina minneskretsar och helt enkelt tillverka mer avancerade minnesmoduler. Samtidigt lär vi även få se trenden med lösare minneslatenser fortsätta

För att kunna nå de densiteter och klockfrekvenser man talar om väntas tillverkarna behöva använda tillverkningsteknik på 32nm och de första produkterna väntas ut på marknaden först under 2013 med bredare tillgänglighet under 2015 då övergången till den nya tekniken väntas ta relativt lång tid.

kaigai-09

Källa: PC Watch

 

 

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Andreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Fast även om timings har gått upp hela tiden så har de verkliga latenserna minskat. DDR3 har mindre fördröjningar, mätt i tid, än vad DDR2 har. Desamma måste gälla för DDR4 annars känns det rätt fiaskoartat. Det var ju ett väldans liv efter lanseringen av DDR3 där timings var allt annat än vackra, men räknade man på det så kompenserade frekvensen faktiskt för det och mer därtill.