Hur fungerar egentligen internminne eller flashlagring? Precis som med så mycket annat när det kommer till datorkomponenter kan minnesteknik vara en djungel nere på det elektriska planet. I ett nytt klipp på Youtube demonstrerar därför Computerphile hur datorminne faktiskt fungerar.

Ett modernt internminne består av miljontals transistorer och logikkretsar, och det är inte alltid lätt att förstå sig på hur tekniken faktiskt fungerar i grunden. Både minnen och processorer byggs upp av förhållandevis enkla logiska operationer, och nu vill Youtube-kanalen Computerphile förklara hur de faktiskt hänger ihop.

Doktor Steve Bagley tar plats framför kameran med kablar, resistorer och logikkretsar i högsta hugg. I klippet går han sedan igenom hur de olika kretsarna är uppbyggda, vad som händer när en spänning läggs över rätt anslutningar och hur tekniken kan användas för att lagra data i form av ettor och nollor i ett minne.

Computerphile är en kanal om datorer och datorvetenskap med Brady Haran i spetsen, och är en syskonkanal till Bradys andra kanaler om bland annat fysik, matematik, kemi och flera andra ämnen, där professorer och doktorer i respektive ställer upp på demonstrationer och intervjuer.


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid