När amerikanska Department of Justice stängde ned Megaupload anklagades ägarna för att medvetet hjälpt till att sprida upphovsrättsskyddat material med tjänsten. Nya teorier antyder att det var deras nya Megabox-tjänst som fick bägaren att rinna över för mediabolagen.

Megaupload ska ha orsakat skador mot mediaindustrin på 175 miljoner dollar enligt FBI, vilket kan låta som relativt lite när sidan faktiskt stod bakom fyra procent av den totala trafiken på internet. Det går även att fråga sig varför Megauploads ägare ställs till svars, när det troligtvis är deras kunder som använt tjänsten för att sprida upphovsrättsskyddat material. Men de ska ha varit medvetna om flera fall utan att ta bort filerna i fråga, enligt de åtal som väntar.

Megaupload har sedan tidigare varit i konflikt med mediabolagen och myndigheter som RIAA och MPAA, men deras nya tjänst Megabox kan ha varit sista droppen. Megabox skulle ha blivit deras konkurrent till iTunes på musikfronten, för att under 2012 öppna en ny sida; Megamovie för gratis film. De här tjänsterna skulle tagit Megaupload från att vara en digital förvaringsplats till en sida som erbjuder digitalt innehåll.

megabox

Megabox skulle främja så väl mindre okända, till potentiellt större artister och artisterna skulle få behålla 90 procent av vinsten, medan Megaupload bara skulle ta resterande 10 procent. Arister skulle även kunna ge bort deras låtar till Megabox och få betalt via en tjänst som heter Megakey. Det skulle innebära att artisterna skulle få betalt även för gratis nedladdningar. På så sätt skulle Megaupload effektivt kringå mediabolagen, RIAA och hela musikindustrin. I korthet hade pengarna gått direkt ned i artisternas fickor istället för i storbolagens som tar en mycket större del av kakan än 10 procent.

180 miljoner registrerade användare, 50 miljoner dagliga besökare, fyra procent av den globala internettrafiken (plats 13 i världen) och det faktum att tjänsten sågs pålitlig av artister för att distribuera sitt material kunde, så hade Megaupload förutsättningarna att lyckas. Det är mycket möjligt att musikindustrin protesterade i det dolda till politikerna för att stänga ned Megaupload på grund av den nya tjänsten. Hur det egentligen ligger till kommer vi nog aldrig få ett riktigt svar på, men det låter som att Megaupload flög för nära solen.

Källa: Techcrunch


Relaterade nyheter:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
PsynoKhi0BaxtexMissPenguinTempelMean Machine Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

fy den som vill ge skaparen pengar…
Hade de lyckats hade ju stordel av de företagen som anklagar dem blivit överflödiga.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Bara till att starta en liknande tjänst utan några konstiga fildelningsprylar så man inte kan anklagas för att fildela olagligheter.

Tempel
Medlem
Tempel

Kimble kommer igen…

MissPenguin
Medlem
MissPenguin

Bull…
De skulle aldrig få med sig de stora bolagen. Och utan dem hade det bara varit skit. Nobel tanke, jag gillar idén. Men knappast att det är det RIAA ville förhindra, är ju bara för dem att vägra några avtal så är det klart.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Bullshit, de stora skit företagen är så rädda om sina pengar, slår vad om att de mutat folk så att Megaupload och box togs ned.

Hatar verkligen musikindustrin.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Som någon annan skrev (hittar inte länken igen) bevisar detta att SOPA/PIPA bara var (är? 🙁 ) nästa steg.
[url]http://www.ted.com/talks/defend_our_freedom_to_share_or_why_sopa_is_a_bad_idea.html[/url]