Processortillverkaren Mediatek är mest kända för sina budgetinriktade kretsar för smartphones och andra mobila produkter. Företagets kommande krets MT6795 är däremot ett riktigt kraftpaket och utlovar med en åttakärnig ARM-arkitektur på frekvenser upp till 2,2 gigahertz världens första mobiltelefoner med 480 fps videoinspelning.

Traditionellt spelar mobiltelefoner och kameror in video med 30 till 60 bilder per sekund (fps). På senare tid har det däremot blivit allt vanligare att även smartphones får stöd för inspelning av video med 120 eller till och med 240 bilder per sekund. Detta gör det möjligt att spela in även väldigt snabba scener och skapa häftiga slow motion effekter direkt i telefonen.

Nu meddelar Mediatek att man med sin nya åttakärniga processor MT6795 kommer att höja ribban ytterligare för slow motion inspelning i smartphones. Tillverkarens ARM-baserade 64-bit processor ska nämligen stödja inspelning av video med 480 bilder per sekund, 1/16 dels hastighet vad vi är vana vid. Ännu mer imponerande är att detta ska ske vid 1080p-upplösning där exempelvis Apple Iphone 6 stödjer 240 fps inspelning vid endast 720p-upplösning.

 

För dem som undrar vad man ska ha 480 fps-videoinspelning till har Mediatek släppt en demonstrationsvideo där man kör lite häftiga slow motion effekter med en BMX-cyklist och onekligen ser det ut som något vi gärna lekt mer med själva.

Mediatek slår sig även på bröstet för andra kraftfulla funktioner som stöd för 2K-upplösning samt 120 hertz uppdateringsfrekvens.

Exakt när Mediatek MT6795  dyker upp i produkter är inte helt klart men onekligen kommer Qualcomm och Samsung få tuff konkurrens på smartphonemarknaden i år när det kommer till kraftfulla mobilprocessorer.

Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid