Enligt tidigare spekulationer så förväntades inte SATA 2 komma ut förens i slutet av året men redan nu har Maxtor lanserat den tredje generationen i deras MaxLine-serie, som alltså har det nya SATA 2.0 interfacet. För er som inte redan vet så innebär det främst en överföringshastighet på 300MB/s och nya kablar och kontakter vilka ska främja externt användande av gränssnittet. Dagens snabbaste externa gränssnitt är FireWire800 som precis börjar se sitt ljus på PC-marknaden. Det har varit standard till Mac ganska länge och har en överföringshastighet på 800 Mbit, alltså ca 100MB/s. Med andra ord är SATA 2.0 minst sagt intressant vad det gäller externa lösningar.


Vad som kanske är mer intressant med just Maxtor MaxLine III är att den har världens idag största cacheminne, 16MB. Vad det har att ge för prestanda ska vi på NordicHardware försöka ta reda på så fort som möjligt.

Maxtor MaxLine III kommer till en början att finnas med 250GB och 300GB lagringsutrymme och förväntas skeppas med S-ATA gränssnitt tredje kvartalet det här året och P-ATA varianten i slutet av sommaren.


För er som vill läsa hela pressmeddelandet går det att göra det här.


Uppdatering: Det verkar som att vi missuppfattat det hela lite, disken har inte fullt stöd för SATA 2.0, den kommer att klara max 150 MB/s överföringshastighet.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid