Apple höll alldeles nyss i WWDC 2021 och avtäckte den senaste anhalten för deras operativsystem MacOS kallad Monterey.

Under WWDC 2021 avtäckte Apple den senaste upplagan av MacOS. Bland nyheterna ser vi bland annat Universal Control som låter användare kontrollera både en Mac och en iPad med Mac-datorns inbyggda tangentbord och styrplatta.

Universal Control

Denna nya funktion låter användare styra flera Apple-enheter från en och samma uppsättning tangentbord och styrplatta/datormus. Här visades det upp hur muspekaren hos en Macbook kan flyttas till en närliggande iPad som om det vore en extern skärm. Dock med sitt eget operativsystem och applikationer.

Detsamma gäller även om en iMac placeras bredvid de två enheterna. Här visade Apple upp hur Universal Control hos Monterey låter användare kontrollera alla tre enheter från ett och samma tangentbord och styrdon.

Det är även möjligt att dra filer från till exempel din Macbook och släppa dessa hos din iMac eller iPad för snabb och enkel filöverföring. Apple introducerar även iOS-funktionen shortcuts för MacOS.

Uppdaterat Safari i MacOS Monterey

Apple uppdaterar även sin webbläsare Safari. Här har verktygsfältet förnyats och fått en mer minimalistisk design. Apple introducerar även nya grupper för flikar som ska göra det snabbt och enkelt att navigera mellan sina sparade sidor även med det mer minimalistiska utseendet.

Nyheter för utvecklare

Då WWDC är ett utvecklarfokuserat event kommer det med en rad förbättringar för applikationsutvecklare. Bland annat kommer MacOS Monterey med Object Capture som ska kunna ta en uppsättning foton på ett objekt från olika vinklar och skapa en verklighetstrogen 3D-modell av objektet.

Apple introducerar även Xcode Cloud som via molnet bygger ihop en applikation från den kod som matas in. Denna funktion pekar även ut potentiella kompatibilitetsproblem och låter alla utvecklare i ett lag att se och modifiera vad som pågår i ett projekt.

Apple nämner hur företaget har fler nyheter att dela med sig av till utvecklare. Dessa kommer att komma kontinuerligt under veckan.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid